Els delictes d’odi per orientació sexual o identitat de gènere són uns dels més denunciats i destaca lamentablement els realitzats a camps i espais esportius. Des de l’esport local es pot incidir en aquests aspectes i posar en valor la importància de la igualtat, la tolerància i el respecte en l’àmbit de l’esport. L’LGTBI-fòbia és una problemàtica social que genera discriminacions per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere. L’esport és un àmbit d’intervenció directa en aspectes relacionats en la corporalitat, la salut i el benestar de les persones. Per això, l’esport és un àmbit sensible contra l’LGTBI-fòbia com a promotor de relacions socials inclusives i sanes.
19 de febrer, recordant Justin Fashanu, símbol de la lluita del col•lectiu LGTBI+ a l’esport
Aquesta data es va iniciar commemorant el Dia contra l’Homofòbia al Futbol, recordant la data en què va néixer el futbolista professional Justin Fashanu, símbol de la lluita del col•lectiu LGTBI+ (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals), com a primer esportista professional que va declarar públicament la seva homosexualitat i que va acabar amb la seva vida per la pressió que va rebre.
Sota el títol, “Al Vallès Occidental, xiulem fora de joc a l’LGTBI-fòbia” els clubs i ajuntaments tenen a disposició el manifest i el material de difusió elaborat elaborat pel Consell Comarcal.
A més el Consell Comarcal posa a disposició de les entitats esportives el taller formatiu online i gratuït ‘LGTBI-fòbia al món del futbol’, que ja es pot sol·licitar a través de l’adreça electrònica ccvoc.activitats@ccvoc.cat. Aquesta formació, dirigida a totes aquelles persones que desenvolupin tasques a l’ entitat, té com a finalitat conèixer els orígens de la discriminació per motius de gènere i oferir eines a les entitats esportives per aturar la LGTBIfòbia.