El Consell Comarcal ha engegat aquest 2017 el projecte “Sensibilització contra el contra el canvi climàtic i la millora de l’entorn” i s’estan realitzant actuacions per informar, sensibilitzar i canviar hàbits entre els treballadors i treballadores del Consell per tal d’assolir un estalvi energètic i econòmic a les instal·lacions comarcals, així com fomentar actituds més respectuoses amb el medi ambient. Aquest és un dels projectes nascuts arran del procés de pressupostos participatius que per primera vegada s’ha realitzat al Consell Comarcal i que està liderat i desenvolupat per un grup de treballadors i treballadores.
El grup de treball del projecte ha realitzat aquesta setmana una acció concreta de sensibilització arran del dia Dia mundial de l’estalvi energètic que es commemora demà 21 d’octubre. S’han fet públiques les dades de consum energètic dels dos edificis del Consell Comarcal des de febrer d’aquest any fins al juliol, analitzant sis mesos de consum.
L’anàlisi a constatat que a l’edifici principal del Consell Comarcal (edifici 1) s’ha aconseguit que un estalvi de 4.291 kWh durant 6 mesos, el que significa un estalvi del 6,95% respecte el mateix període de l’any 2016. Aquest estalvi és equivalent a 1,32 tones de CO2 o, per exemple, a l’estalvi de les emissions d’un cotxe mig per 413 trajectes d’uns 20km. de distancia.
A l’edifici 2, s’ha detectat un increment de la demanda energètica de 3.600 kWh. durant aquest període per un major nombre d’usuaris d’aquest espai.
La voluntat del projecte és treballar de forma grupal idees que ajudin a conscienciar sobre la necessitat del canvi d’hàbits davant l’ús de la energia elèctrica per fer front al manteniment del medi ambient i reduir les emissions de CO2. Crear un pla de millora, a partir de la bibliografia consultada, adaptat a les instal•lacions i centrat en el compromís de tothom com a usuaris de l’energia elèctrica per una oficina eficient. També es vol treballar de forma individual per detectar els hàbits incorrectes i influenciar en uns hàbits acords a una oficina eficient des de la comunicació i l’educació en la sensibilització contra el canvi climàtic.
Des dels llocs de treball es pot contribuir a la millora de l’entorn amb petites accions com la instal·lació d’elements de consum vampir (led de on/off), regletes que es pugin apagar, sistemes d’estalvi de pantalles durant la jornada laboral, rellotges de llum que controlin els sistemes d’enllumenat, termòmetres, entre d’altres petits gestos per una Off-icina E-ficient.