Buscador per paraules clau
27 octubre 2023

El Congrés de qualitat de l’aire referma el compromís dels ajuntaments i el Consell Comarcal per rebaixar l’impacte de la mobilitat en la salut de les persones

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha participat aquest dijous i divendres al Congrés de Qualitat de l'aire celebrat a Sabadell com a co-organitzador de l’esdeveniment, després de l’aprovació del Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire, una eina que ha de permetre assentar les bases per a reduir la contaminació atmosfèrica a la comarca, a través de la implementació d’un seguit d’actuacions a diversos nivells.

El Pla d’acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire a la comarca aprovat l’any 2021, va ser gestat en el primer Congrés de Qualitat de l’Aire, celebrat l’octubre de 2019. L’han aprovat, fins al moment, 10 ajuntaments de la comarcal.

Des del Consell Comarcal del Vallès Ocidental, Andrés Medrano, Vicepresident 4t i Conseller de Transició Energètica ha recordat en la inauguració del Congrés, el paper de coordinació que es realitza des de l’ens comarcal en la millora de la Qualitat de l’Aire: “El Consell Comarcal aporta un important paper de coordinació entre les administracions a través de les accions del Pla supramunicipal de qualitat de l’aire i el suport als petits municipis. S’ha de treballar perquè els 23 municipis de la comarca assumeixin el Pla i puguem conscienciar la població de la importància de respirar aire net”.

Estudi pilot a Barberà i Badia del Vallès

Medrano ha remarcat les accions dutes a terme a Barberà i Badia del Vallès, que presenten en aquest Congrés i que demostren l’afectació del trànsit i de les grans infraestructures de mobilitat amb vehicle sobre la salut de les persones. “Cal apostar per la mobilitat colectiva i sostenible”. Medrano ha recordat l’arribada dels Fons europeus Next Generation, i ha convidat a “aprofitar el moment d’aquest finançament específic” en aquest sector.

Aquest divendres, la tècnica comarcal Natàlia Tierno ha presentat al Congrés l’Estudi pilot de diagnosi de la qualitat ambiental a microescala mitjançant tècniques de modelització numèrica en l’àmbit dels municipis de Barberà del Vallès i Badia del Vallès. Aquest estudi es deriva del Pla d’Acció Supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental. L’estudi ha permès posar en valor la importància de la coordinació i la visió supramunicipal per a la implementació de mesures per a millorar la qualitat de l’aire.

Next Generation per a una mobilitat sostenible

El Vallès Occidental es beneficiarà dels fons Next Generation per portar a terme accions de mobilitat sostenible del “Programa d’ajudes a municipis per a la implementació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà”. Això suposa, en conjunt, la injecció de 25.343.737’35 euros per a projectes per descarbonitzar i digitalitzar la mobilitat urbana al Vallès Occidental. Aquesta xifra suposa l’11’5% de total que rebrà Catalunya, 218 milions d’euros. Amb aquestes actuacions la comarca farà un salt endavant en la mobilitat sostenible i en la reducció d’emissions a l’atmosfera. També significaran una reducció de consum de combustibles fòssils i per tant són una clara aposta per fer uns pobles i unes ciutats més sostenibles i amb una mirada posada en l’acció climàtica

En desenvolupament del Pla d’acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental, el Consell Comarcal ha donat suport tècnic a diferents municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants, que complien els requisits per ser beneficiaris d’aquests fons.

Podeu trobar més informació a www.congresaire.cat

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail