Avui s’han conegut els detalls de les obres en una visita sobre el terreny que ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez; el vicepresident i responsable de l’Àrea de Territori, Joan Ballbé; la consellera delegada de Boscos, Elizabeth Passamonte; el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Marc Armengol així com representants del Grup Mas Edificació –adjudicatària de les obres- i el director de l’obra.
Estudis realitzats per centres de recerca i universitats de Catalunya en l’àmbit forestal destaquen que la política que s’ha demostrat més eficaç per prevenir els grans incendis és treure l’excedent de fusta del bosc. I per fer això cal recuperar els oficis del bosc i treure tant la fusta per usos nobles com la biomassa. Aquest equipament és un clar exemple de mancomunació entre municipis i significa la creació d’ocupació i el desenvolupament de l’economia local.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat avui que “els incendis forestals s’han d’apagar a l’hivern. I amb aquesta infraestructura ens dotem d’una nova eina per a la prevenció de grans incendis forestals de la qual en sortiran beneficiats els municipis i incentivarà que es tregui la fusta sobrant dels boscos de la comarca, tant públics com privats. Aquest equipament dóna sentit a la feina del Consell, pel fet que suposa una mancomunació, buscar sinèrgies entre els municipis i estalviar recursos. I a més, estem activant un nou sector d’ocupació”.
De fet, “aquest projecte neix d’una demana dels alcaldes i alcaldesses per protegir els boscos de la comarca i pels ajuntaments petits serà una bona eina de proximitat per poder gestionar la fusta excedent dels boscos”, assegura el vicepresident del Consell, Joan Ballbé.
Per la seva banda, la consellera delegada de Boscos, Elizabeth Pasamonte, ha explicat que “amb aquesta instal·lació i les dues calderes que s’instal·len a la UAB i al Consorci Sanitari de Terrassa, totes dues propietat del Consell Comarcal, donarem sortida a les necessitats de la comarca i a més des d’aquest Centre Logístic, es vendrà estella per a altres calderes”.
La concessió per al nou Servei Públic Comarcal de Biomassa, que inclou la gestió del Centre Logístic i les dues calderes, es licitarà dins d’aquest any 2016 entre totes les empreses del sector forestal que puguin estar interessades en explotar el negoci.
Les dues calderes que s’instal·len, a la UAB i al Consorci Sanitari de Terrassa, podrien arribar a consumir el 45% de la producció d’estella que es pot assolir al Centre Logístic. Amb aquestes instal·lacions, totes propietat del Consell Comarcal, es donarà sortida a necessitats de la comarca i es contribuirà a dinamitzar el sector d’oferta i consum d’estella forestal primària, com a energia de proximitat o “quilòmetre 0”.
El Centre Logístic s’està construint en un terreny que l’Ajuntament de Terrassa ha cedit de forma gratuïta al Consell Comarcal. Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Marc Armengol, “Terrassa ja compta amb 11 equipaments municipals amb caldera de biomassa i aquest projecte s’emmarca en el Pla de l’Anella Verda per gestionar la massa forestal de forma sostenible”.
Estat de les obres
El Centre Logístic de Biomassa Forestal està situat en una parcel·la de 8.430 metres quadrats, cedida per l’Ajuntament de Terrassa. En aquest espai s’ha generat un plataforma de 5.400 m2 aproximadament, dels qual 2.170 m2 són de vial, 2.400 m2 corresponen a la zona d’acopi de fusta en roll i 830 m2 a la nau-magatzem.
L’obra està adjudicada a l’empresa GRUP MAS EDIFICACIÓ, S.L. per un import de 473.819,75 euros, IVA inclòs, amb una durada de 4 mesos. La data de finalització prevista és a mitjans de juliol segons contracte.
En aquests moments les obres estan en fase d’edificació i urbanització dels diferents espais. Ja es pot observar els pilars i els murs base perimetrals de la nau. Properament també s’instal·larà la bàscula dels camions i en unes tres setmanes s’estarà fent la urbanització dels paviments interiors de la nau. La última part de les obres serà per la coberta de la nau on es guardarà l’estella.
Com funcionarà el Centre
El Centre Logistic Biomassa Forestal gestionarà la compra de fusta en roll dels boscos de proximitat, fent processat, creació d’estella i distribució de la mateixa segons els estàndards definits. Aquest centre uneix la part forestal amb la distribució i consumidor final de l’estella com a energia renovable per la generació d’energia tèrmica. Donarà servei als dos usuaris que disposa actualment el servei Comarcal de Biomassa forestal (CST i UAB).
Els camions carregats amb troncs que accedeixin a Centre pesaran la càrrega a la bàscula. Seguidament podran descarregar els troncs a la zona d’apilament. La circulació interior del magatzem serà circular. Quan sigui necessari, un camió-trituradora serà al Centre per tal de produir l’estella. La presència del camió es determinarà segons la necessitat. L’estella s’apilarà a les diferents mòduls de la nau, que té accés a banda i banda per tal que es pugui carregar fàcilment. El centre podrà acollir 5.500 metres cúbics d’estella (MAP: metres cúbics aparents, de volum total) i 4.000 metres cúbics de troncs apilats, produint 7.000 tones d’estella l’any.