Aquest informe recull dades des d’una perspectiva de gènere sobre ocupació, formació, condicions laborals i risc de pobresa. Entre els indicadors que mostren la persistència de les desigualtats entre homes i dones en l’esfera sociolaboral, l’Observatori en destaca cinc.
Una estructura poblacional marcadament femenina en les edats avançades
La piràmide d’edats de la comarca reflecteix l’envelliment progressiu de la població, amb un predomini de les dones en els grups d’edat avançada. El col·lectiu femení amb 65 anys i més té un pes relatiu superior als homes, especialment en el cas de les dones amb nacionalitat espanyola.
Les dones superen els homes en formació, però segueixen poc representades en estudis STEM
El 35,4% de les dones a la comarca tenen estudis superiors, superant als homes. No obstant, es mantenen infrarepresentades en cicles formatius relacionats amb STEM, especialment en àrees com fabricació mecànica o electricitat.
Menor nivell d’ocupació femenina i major incidència de l’atur, especialment de llarga i molt durada.
Les dones tenen una taxa d’ocupació gairebé vuit punts inferior a la dels homes (50,1% vers 58,4%), mentre que la incidència de l’atur és quatre punts superior (11% de dones desocupades en comparació amb el 7,3% dels homes). Entre la persones desocupades de llarga durada (és a dir, més d’un any a l’atur,, sis de cada deu són dones.
Les dones de la comarca guanyen un 18,8% menys que els homes
L’any 2022, la bretxa salarial de gènere es va situar en el 18,8%, el que representa una diferència de sou entre homes i dones de gairebé 6.500 euros anuals. Aquestes desigualtats són més pronunciades a mesura que augmenta l’edat, amb dones de més de 54 anys guanyant un 33,5% menys.
Les dones pensionistes reben un 39,8% menys en pensions per jubilació
La bretxa en les pensions per jubilació arriba a gairebé 700 euros menys al mes per a les dones en comparació amb els homes.