Buscador per paraules clau
10 abril 2017

El 47,4% de persones desocupades no rep cap tipus de prestació

L’Observatori del Vallès Occidental ha fet públic aquest matí l’Informe de prestacions per desocupació del segon semestre de 2016 i l’Infoatur del mes de març de 2017. En termes generals, ambdós estudis presenten resultats positius pel que fa a la tendència, iniciada fa dos anys, de reducció de l’atur registrat. Tot i això, també es posa de relleu un descens sostingut del nombre de desocupats beneficiaris d’algun tipus de prestació. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, alerta que “la recuperació de l’economia no ens ha de fer perdre de vista que la desigualtat és creixent”.

L’Observatori del Vallès Occidental ha fet públic aquest matí l’Informe de prestacions per desocupació del segon semestre de 2016 i l’Infoatur del mes de març de 2017. El primer informe analitza, amb caràcter semestral, les característiques i l’evolució de les diferents tipologies de prestacions per desocupació al Vallès Occidental i Catalunya. El segon informe presenta, amb periodicitat mensual, l’ anàlisis detallada de les dades d’atur registrat a la comarca i els seus municipis en comparació amb altres àmbits territorials.

En termes generals, ambdós estudis presenten resultats positius pel que fa a la tendència, iniciada fa dos anys, de reducció de l’atur registrat. Tot i això, també es posa de relleu un descens sostingut del nombre de desocupats beneficiaris d’algun tipus de prestació.

En aquesta línia, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha alertat que “estem sortint més desiguals de la crisi. La recuperació de l’economia no ens ha de fer perdre de vista que la desigualat és creixent i que cal treballar des de les administracions per garantir el serveis i drets bàsics per a tothom”. Així Giménez ha subratllat que “des del Consell treballem en aquesta línia i dediquem més del 80% del pressupost a polítiques socials, amb una especial atenció a la suficiència alimentària, a la protecció de la infància i l’adolescència i amb la voluntat d’equiparar la cartera de serveis socials a tota la comarca”. I ha conclòs “les desigualtats són la nostra lluita i la nostra prioritat”.

Tot i el descens de l’atur, la taxa de cobertura dels desocupats té una tendència a la baixa

L’Informe de prestacions per desocupació del segon semestre de 2016 explica que un total de 27.621 persones, el 47,4% de les 58.254 desocupades a desembre de 2016, no van rebre cap tipus de prestació. La taxa de cobertura dels desocupats es va situar en el 52,6%, amb una disminució d’1,2 punts respecte l’any anterior.  

La disminució de la taxa de cobertura ve acompanyada per una reducció del nombre de prestacions. A desembre de 2016 van concedir-se 30.663 prestacions, la xifra més baixa des de l’inici de la crisi econòmica (32.650 a juny de 2008), tot i comptar amb molts més desocupats que aleshores (un 37,5% més).

La taxa de cobertura ha seguit una tendència decreixent des de juny de 2010, a excepció del juny de 2016, on va registrar-se un lleuger augment, però degut a l’intens descens de l’atur en els sis primers mesos de l’any i no per l’augment dels beneficiaris de prestacions.

Pel què fa a la cobertura dels diferents tipus de prestacions, són significatives les de caràcter contributiu (23,6%) i les de nivell assistencial (23,5%), mentre que la renda activa d’inserció (5,2%) i el programa d’activació per l’ocupació (0,3%) són molt poc significatives en termes de cobertura. Respecte el semestre anterior, la taxa de cobertura de les prestacions contributives es manté estable, mentre que cau en la resta de tipologies.

L’atur només augmenta entre el col·lectiu jove i disminueix en la resta de col·lectius

Les dades recollides a l’infoatur mostren com al mes de març va registrar-se una disminució de 563 persones desocupades a la comarca, situant la xifra total en 56.866 desocupats i una taxa d’atur del 13,25%, superior a la mitjana catalana del 12,80%.

Per grups d’edat, l’atur augmenta per tercer mes consecutiu entre el col·lectiu jove, amb 103 desocupats més, mentre que disminueix en la resta de col·lectius.

La taxa d’atur femenina es manté superior a la masculina i entre el col·lectiu amb menor nivell formatiu

Per gènere, disminueix l’atur tant entre els homes(-388) com entre les dones(-175), però la taxa d’atur femenina es manté superior (15,4%) a la masculina (11,2%).

Per nivell formatiu, cal destacar que el 65,9% dels aturats registrats a la comarca tenen com a màxim estudis d’ESO o EGB, mentre que només  el 12,4% compten amb estudis superiors. Interanualment, l’atur ha caigut en tots els nivells d’instrucció, sobretot entre els col·lectius amb menor nivell formatiu.

Finalment, per sectors econòmics, l’evolució mensual és positiva en termes de disminució de l’atur en tots els sectors. Encapçalen la reducció de l’atur la indústria i els serveis relacionats amb l’empresa.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail