L’Oficina comarcal de transició energètica del Vallès Occidental (OCTE), en funcionament des de l’any 2021, forma part de la Xarxa d’oficines comarcals de transició energètica impulsada per l’Institut Català d’Energia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’OCTE del Vallès Occidental s’ha consolidat com a servei referent del Consell Comarcal per a l’impuls de la transició energètica a la comarca. Els àmbits de treball són la dinamització de comunitats energètiques, l’impuls de projectes de transició energètica i la gestió del Servei públic comarcal de biomassa forestal.
Taula comarcal de les energies renovables i grups de treball amb els ajuntaments
El gener de 2024 es va constituir la Taula de les energies renovables del Vallès Occidental per avançar en la implantació de renovables a la comarca, integrada pel Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca. Aquesta taula vol ser una eina que permeti coordinar les polítiques municipals i catalanes per abordar els reptes que planteja la transició energètica.
A partir de l’anàlisi de necessitats dels ajuntaments vallesans en relació als serveis que pot proporcionar l’Oficina comarcal d’impuls a la transició energètica s’han creat tres grups de treball pel desenvolupament de les energies renovables al territori comarcal.
Aquest dimarts s’ha constituït el Grup de Treball de normativa urbanística pel desplegament de les energies renovables, reunió que ha presidit el conseller de transició energètica, Andrés Medrano. En aquesta sessió s’ha informat els ajuntaments sobre l’estat de tramitació del Pla Territorial Sectorial per a la implantació d’energies renovables a Catalunya, PLATER, que ha de definir els criteris per a la implementació d’instal·lacions d’energia fotovoltaica (i eòlica) al territori, i s’han analitzat els diferents projectes de renovables a la comarca. Aquest grup vol ser un espai de debat per compartir informació, experiències i propostes sobre la normativa urbanística i el desplegament de les energies renovables al territori.
Properament es constituiran dos grups de treball més. D’una banda el que fa referència a la Connexió a la xarxa i la disponibilitat de punts de connexió. Aquest espai de treball vol impulsar el desenvolupament d’una infraestructura de connexió a la xarxa elèctrica que permeti una integració eficient i sostenible de les energies renovables, garantint l’accés a punts de connexió adequats per a tots els agents del territori.
D’altra banda, el Grup de treball de gestió de l’energia, que té com a missió poder desenvolupar el coneixement sobre les tecnologies de gestió de l’energia, l’emmagatzematge, l’hidrogen i la flexibilitat de la demanda.