El projecte “Boscos del Vallès” avança. La consellera delegada de Boscos, Elizabeth Pasamonte, ha explicat aquest matí l’estat dels treballs en el marc de la jornada “L’aprofitament forestal i la prevenció d’incendis al Vallès Occidental”, en la qual participen una trentena de tècnics i tècniques municipals dels ajuntaments de la comarca, representants de la Federació d’ADF del Vallès Occidental, del Centre de la Propietat forestal de Catalunya i del CREAF. També hi han estat presents propietaris forestals i representants de les Associacions de propietaris forestals de la comarca.
Pel que fa a les tres obres promogudes pel Consell Comarcal, el Centre logístic de biomassa –ubicat a Terrassa- està en la seva fase final d’execució. Per altra banda, l’obra de la caldera de la UAB ja està finalitzada i s’està executant l’obra de la caldera del Consorci Sanitari de Terrassa. A més a més s’està en la fase prèvia a la licitació de la Concessió Servei Comarcal de Biomassa Forestal.
La consellera delegada ha explicat que “el Consell Comarcal inverteix gairebé dos milions d’euros provinents del PUOSC de la Generalitat per abordar l’execució del projecte i de les obres per fer realitat del Servei Comarcal de Biomassa. L’objectiu principal d’aquest nou servei és la prevenció d’incendis ja que amb l’aprofitament de la fusta dels boscos estem promovent una gestió sostenible dels espais forestals, d’una manera ordenada, al mateix temps que promovem una energia neta. De manera complementaria també treballem amb obres forestals a camins, franges de protecció, punts d’aigua i altres, que facilitin la prevenció i l’extinció d’incendis forestals”. En aquest cas, destacar que també es troba en la fase prèvia a la licitació de diferents obres de prevenció d’incendis a diferents municipis de la comarca.
L’aprofitament forestal i la prevenció d’incendis
El Consell Comarcal té signat un conveni de col·laboració amb el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) pel qual s’ha inclòs el projecte Boscos del Vallès com a prova dins del projecte europeu SIMWOOD de mobilització de fusta. Aquest projecte busca identificar les barreres a la mobilització de fusta al llarg i ample del territori europeu, i posar en comú les estratègies emprades en els diferents projectes implicats, per tal d’identificar possibles solucions d’aplicació que afavoreixin disminuir la quantitat sobrant de fusta dels boscos del continent, per tal de reduir el risc d’incendi i mantenir el bosc ben gestionat.
Durant l’últim any s’han anat realitzant jornades sectorials a la comarca amb actors privats del sector forestal (propietaris, associacions, empreses forestals). La jornada d’avui dóna continuïtat a la voluntat d’aproximar el projecte Boscos al conjunt de la comarca, per tal d’aproximar la complexitat de la gestió forestal, de les dinàmiques d’evolució forestal i de la promoció del mercat de compra-venda de fusta.
La gestió forestal permet mantenir una dinàmica forestal més adaptada a la convivència amb l’activitat humana, que ha estat la realitat dels boscos mediterranis durant mil·lennis. Una gestió sostenible i tècnicament controlada permet, a més a més, orientar la massa forestal cap a estructures més resilients al pas de les pertorbacions com el foc forestal, que són naturalment recurrents en un entorn mediterrani com el nostre.
L’aprofitament forestal ben executat lligat a la compra-venda de fusta per a usos tèrmics és un dels possibles mètodes de gestió forestal. Val a dir que els aprofitaments forestals per a biomassa, com els que es volen promoure des del projecte Boscos del Vallès a través del Servei Comarcal de Biomassa Forestal, poden ajudar a augmentar la superfície gestionada i la prevenció d’incendis indirecta, amb una influència sobre l’adaptació del bosc i el respecte per la biodiversitat.