Arribar fins aquí no ha estat fàcil. Hem treballat conjuntament des del Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca, amb els propietaris i les empreses forestals, amb les ADF, amb el centre de recerca CREAF, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona per posar en marxa un Servei Comarcal que respongui a les inquietuds tant del sector públic com també del privat. I aquí és on rau el valor afegit del projecte: la implicació dels privats ha estat clau en un territori on el 89% de la superfície forestal és privada.
Tot just ara fa tres anys d’aquelles ventades que el desembre de 2014 van arrasar una part important dels boscos vallesans. Van fer caure 500.000 arbres, principalment a Terrassa, Sabadell, Castellar del Vallès i Sentmenat. També es van produir dues morts. La Diputació de Barcelona va calcular que es van veure afectades també un total de 548 hectàrees de bosc d’àmbit públic, fins i tot al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.
Aquelles ventades arribaven tot just en un moment en què el Vallès Occidental començava a posar ordre a uns boscos que havien quedat molt malmesos per incendis, nevades i altres episodis meteorològicsque havien provocat la trencada i caiguda de branques i capçades, que es van anar acumulant en el sota bosc convertint-se en un combustible perillós capaç de cremar fàcilment.
Qui no recorda el gran incendi de 2003? Aquell foc va deixar unes conseqüències dramàtiques, tant per les pèrdues personals com també per l’entorn natural, amb 4.600 hectàrees cremades. Des de llavors, de les administracions comarcals i locals s’han afavorit i impulsat polítiques actives de prevenció d’incendis però mai fins ara no s’havia actuat de la mà del sector privat. Aquest treball conjunt ha estat una realitat des de les ventades de 2014 i ha desembocat en la creació del Servei Comarcal del Biomassa, un clar exemple de política activa de prevenció d’incendis, nascut a partir del projecte Boscos del Vallès, un projecte ambiciós, de país, que abraça no només la gestió forestal sinó també la dinamització econòmica i un canvi de model en la producció d’energia.
Estem davant l’inici d’un nou servei públic comarcal que ha d’incidir en la millora de la gestió adequada dels boscos, alhora queha d’estructurar i dinamitzar el mercat de biomassa forestal al Vallès Occidental. I ho farà amb la implicació de les administracions públiques i també de les associacions de propietaris forestals i de les empreses del sector. Boscos del Vallès significa un punt i a part en la gestió forestal a la nostra comarca i en les actuacions de prevenció d’incendis. Enhorabona a tothom qui ho ha fet possible!
Ignasi Giménez Renom
President del Consell Comarcal del Vallès Occidental
@ignasicastellar