“Ens vàrem trobar un Consell Comarcal en la corda fluixa. Amb dubtes sobre la seva gestió i amb molta feina per fer. La primera, la de tornar la credibilitat a la institució. Podem dir que la feina del govern del Consell durant aquests dos anys ha estat doble: la gestió diària i de projectes i la gestió de restitució de la imatge de les persones que hi treballen, de la recuperació de la confiança en els càrrecs electes que s’hi dediquen.
Per això hem concentrat molts esforços també en aprovar un Codi Ètic, en garantir la transparència de la institució, en donar un ferm impuls a l’administració electrònica i en explicar sempre què fem, perquè i com. En això ha estat clau la cohesió del govern formada per PSC, ERC i PdCat, que més enllà de colors polítics, ha treballat per l’estabilitat del Consell i per avançar en la construcció de comarca i en el treball conjunt dels 23 municipis que la formen.
Aquest treball conjunt ens ha permès avançar en àmbits que fins ara havien estat difícils d’abastar pels ajuntaments mitjans i petits de la comarca. És el cas de la feina feta en el camp de la pobresa energètica, on hem aconseguit un important acord amb les companyies subministradores d’aigua per evitar talls de subministrament. O en el cas de la pobresa habitacional, amb una nova eina legal contra les ocupacions irregulars d’habitatges, que ens ajuda a garantir el dret a l’habitatge i a treballar en l’àmbit de l’habitatge buit. És cert que encara ens queda molta feina per fer. Però ara comptem amb una base sòlida i amb molta informació que hem pogut recollir en l’Estudi sobre la pobresa i l’exclusió social que hem elaborat des de l’Observatori comarcal i que ens ha fet una radiografia de la situació actual a la comarca i de les accions més urgents a desenvolupar.
I també és fruit de les dades d’aquest estudi que hem aprovat el Salari mínim comarcal. Per garantir que les persones treballadores puguin arribar a aquest nivell de salari de més de 15.000 euros l’any per poder assumir les seves despeses bàsiques. Perquè com hem dit en diverses ocasions, la crisi està passant però la pobresa no se’n va. I això ens ha portat a incrementar les polítiques socials i a reforçar serveis com les beques de menjador escolar, els àpats per les famílies vulnerables, l’atenció a la dona o l’acollida a les persones nouvingudes. L’èxit del projecte d’aprofitament alimentari Recooperem, l’aprovació del protocol contra la violència masclista, la formació per a joves i l’acompanyament a les persones que busquen una feina són exemples d’aquesta voluntat comarcal.
Perquè fer comarca és treballar els 23 ajuntaments vallesans conjuntament, treballar per la gent i treballar pel territori. Treballar amb les entitats, amb els sindicats, amb els centres de coneixement i recerca, amb les patronals, amb la comunitat educativa, amb les ADF, amb el món privat. Perquè això permet engegar nous projectes i fer realitat més concrecions.
I també permet prendre acords globals per poder avançar cap al Vallès que volem. Acords transversals com el Vallès Circular, per incorporar els valors i principis de la sostenibilitat en totes les facetes socials, ambientals i econòmiques. Acords com el treball conjunt dels Vallesos per millorar la mobilitat, participant a la redacció del Pla de Mobilitat del govern català. I d’altres com el Pacte per la reindustrialització, per recuperar la indústria al Vallès i fer-ne un element de capitalitat i de creació de llocs de treball.
Aquests dos anys hem iniciat una nova manera de fer les coses a la comarca, fruit de la participació i la cooperació municipal. Gràcies a tothom qui ho ha fet possible!”
Ignasi Giménez Renom
President del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès
@ignasicastellar