L’alcaldessa de Rubí i diputada delegada de Comerç de la Diputació de Barcelona, va donar la benvinguda i va agrair l’organització d’aquesta jornada, destacant el treball de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental per a reflexionar sobre el Comerç i l’Economia Social, i de com aquests dos sectors ajuden a mantenir vives les poblacions amb llocs de treball i comunitats més fortes, que són part important de la salut dels municipis. També va destacar els seus valors compartits, el foment de les economies locals, la relació amb la comunitat, i la seva complementarietat i solidaritat.
A continuació Xavier Garcés, conseller de Desenvolupament Econòmic Local del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Barberà del Vallès, va agrair la col·laboració global amb la Diputació de Barcelona. Va explicar i valorar el treball conjunt en l’àmbit de la promoció del desenvolupament econòmic, i en el marc de concertació i col·laboració amb els agents de la comarca. També va subratllar que des del Consell Comarcal s’ha treballat des del 2014 en la promoció de l’Economia Social i des de l’any 2020 en la dinamització del comerç i la restauració. El Comerç i l’Economia Social són dos sectors que avancen en paral·lel, per separat, i que poden trobar beneficis en l’establiment de sinergies.
Una “Guia per a la implementació de monedes locals des de l’Administració pública”
La Diputació de Barcelona ha elaborat la “Guia per a la implementació de monedes locals des de l’Administració pública”, que ha estat presentada en la jornada. La guia pretén ser un full de ruta dels projectes de moneda local, que té com a objectius: evitar les fuites de diners fora del municipi, localitzar les transaccions al municipi, i rendibilitzar els recursos públics perquè impactin més i millor al territori.
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va presentar la seva moneda local, la Grama, un cas d’èxit en tots els sentits deu anys després de la seva implementació.
D’altra banda, el bloc Escolta i reflexiona!, va debatre sobre els “Projectes col·lectius per reforçar l’economia de proximitat”, “La interrelació de les estratègies territorials, el paisatge urbà i l’economia solidària” i “Una manera diferent de viure i consumir en barris, pobles i ciutats”. I el bloc Coneix i inspira’t va presentar diferents experiències (elevator pitch) en l’àmbit de “Certificacions i Reconeixements”, “Projectes col·lectius territorials” i “Interrelacions Comerç & ESS”
En definitiva, la jornada va ajuntar professionals dels dos àmbits, carregada d’elements per provocar la reflexió, el coneixement de recursos i iniciatives de referència i per acompanyar la generació d’idees que marquin un camí a seguir: què fer i per on començar per fer aquest apropament.