Buscador per paraules clau

Acció Social i Educació

Sostenibilitat alimentària

El projecte de sostenibilitat alimentària impulsat pel Consell Comarcal consisteix en iniciatives vinculades a la recuperació d’aliments en condicions per al consum humà tot creant nous models de circularitat dels residus i dels aliments ja sigui en l’àmbit d’acció social com també d’orientació social o de cerca de noves oportunitats de negoci i ocupació.

Projectes com el Recooperem i el Mercat Circular permeten l’aprofitament d’aliments saludables a través de les diferents entitats d’iniciativa social i de distribució d’aliments (rebostos, bancs d’aliments) per la seva posterior distribució a les famílies i persones en situacions de dificultat social i vulnerabilitat.

La transició cap a una economia circular és una de les prioritats del Consell Comarcal a través d’accions com el Vallès Circular Food, prevista en el Programa d’Actuació Comarcal 2021-24. Aquestes accions van un pas més enllà i impulsen el reciclatge i l’aprofitament treballant de forma transversal i de forma coordinada al llarg de la cadena: producció, distribució, compra i consum, aprofitament i reciclatge. Aquestes iniciatives també volen ser de noves oportunitats de negoci i ocupació al mateix temps que espais per impulsar eines de planificació i identificació de necessitats i reptes per fer front al malbaratament alimentari, tal com estableix la normativa vigent.

Estudis de l’Agència de Residus de Catalunya constaten que a Catalunya es perden 35 kg de mitjana per habitant a l’any a Catalunya i 95 kg de mitjana per habitant Europa (2012) i que el malbaratament alimentari és considerable i provoca costos ambientals, econòmics i socials. La Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris aprovada el 4 de març de 2020 pel Parlament de Catalunya, proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030 i que prioritza la prevenció en origen al llarg de tota la cadena alimentària davant la redistribució dels excedents. Alhora, incorpora l’obligació de les Administracions públiques de facilitar la creació d’espais i de sistemes per a la distribució dels excedents alimentaris i estableix que tots els agents de la cadena han de prioritzar en primer lloc la prevenció del malbaratament alimentari i han de prioritzar la utilització per a l’alimentació humana.

Les actuacions també s’alineen amb les polítiques europees i internacionals d’economia circular i economia verda, al mateix temps que són part dels compromisos amb l’agenda de les Nacions Unides 2030. Concretament, el projecte d’aprofitament alimentari comarcal fomenta accions de protecció social per a les persones més vulnerables: erracdicació de la pobresa ODS1; redistribueix aliments ajudant a  posar fi a la fam, i assolir la seguretat alimentària, ODS2; fomenta la prevenció de  situacions de vulnerabilitat per reduir la desigualtat en i entre els països: ODS10; garanteix els drets bàsics com l’alimentació i la igualtat d’oportunitats per anar cap a una societat pacífica i inclusiva:ODS16; recupera el valor dels aliments i redueix el malbaratament alimentari tot garantint modalitats de consum i producció sostenibles, ODS12.

Enllaços d’interès

Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura: Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021

Guia de la FAO sobre les Fruites i les Verdures 2021

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Social i Educació

+
04-12-2024

Serveis mínims del 85% en el transport escolar durant la vaga de transport de viatgers per carretera prevista pels dies 5 i 9 de desembre

03-12-2024

Sabadell acull la jornada comarcal dels professionals de l’àmbit social i de la discapacitat “Al Vallès Occidental, sumem capacitats”

02-12-2024

El Consell Comarcal imparteix un taller sobre gènere, violències masclistes i esport en el marc del 25N a diferents municipis de la comarca

27-11-2024

Serveis mínims del 85% en el transport escolar davant la convocatòria de vaga de transport de viatgers prevista dijous 28 i divendres 29 de novembre