Gent Gran
La gent gran: un col·lectiu prioritari

Al Vallès Occidental, la població major de 65 anys arribava a les 172.132 persones el 2024.
S’ha produït un procés de sobreenvelliment del col·lectiu de gent gran, és a dir, dins de les persones majors de 65 anys, guanyen pes els trams d’edat més avançada, amb més de 85 anys (representant un 14,8%).
Aquest canvi demogràfic té sobretot nom de dona: dues de cada tres persones de 80 anys o més són dones, les quals representen també més del 53% de la generació dels 60 als 79 anys.
Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental

El 25 octubre 2024 el Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental va iniciar un nou mandat amb la seva constitució formal amb els membres designats pels ajuntaments, entitats i sindicats de la comarca. Aquest és un òrgan de consulta i participació de les entitats i associacions que tenen una tasca entorn els temes relacionats amb la gent gran, la seva inclusió, protecció i promoció, tant de les atencions assistencials com de les activitats participatives, en la nostra comarca.
En aquest mandat s’afegeix al Consell l’entitat FATEC, la Federació d’associacions de gent gran de Catalunya. Amb tot, l’Assemblea General, com a òrgan de màxima representació del Consell de la Gent Gran, està formada per una persona de cadascun dels 23 municipis de la comarca, designada per l’ajuntament. L’Assemblea General està presidida pel President del Consell Comarcal i la vicepresidència primera recau en la consellera comarcal de Drets Socials, que porta l’àmbit de Gent Gran.
Guia contra el maltractament de la Gent Gran

Durant l’any 2024 s’ha iniciat la implementació de la Guia contra el maltractament a la Gent Gran amb les sessions d’implementació de la Guia, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i de l’associació EIMA. En aquest desenvolupament, que es preveu que s’allargui aproximadament uns tres anys, es pretén abordar el
maltractament del col·lectiu des d’una mirada més pròxima, desenvolupant accions que impliquin diversos agents de la comarca. Es vol aconseguir, alhora, millorar la conscienciació social
sobre la temàtica, tot fomentant la detecció i les actuacions. S’ha començat a teixir una xarxa multidisciplinar de professionals coordinats per a la protecció de la gent gran de l’Àrea Bàsica.
El projecte CUIDEM detecta situacions de vulnerabilitat entre les persones majors de 85 anys

Arran de les necessitats detectades en l’estudi d’Impacte de la COVID-19 i en el marc del Pla d’Innovació per a la Protecció Social, el Consell Comarcal ha portat a terme el projecte CUIDEM destinat al col·lectiu de persones més grans de 85 anys. L’objectiu ha estat poder millorar la protecció i atenció social d’aquestes persones, detectant les mancances existents i proposant intervencions.
El projecte es va desenvolupar, en una primera fase a 4 municipis que formen part de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials: Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sentmenat i Viladecavalls. Arran del projecte es van poder derivar a les persones grans cap el recurs social més adient a les seves necessitats, millorar les seves condicions de vida i reduir situacions de vulnerabilitat. Ara s’ha iniciat la segona fase a la resta de municipis de l’ l’Àrea Bàsica de Serveis Socials.
S’han fet visites a domicilis, valoracions per parts dels equips de dependència, orientacions telefòniques, derivacions a serveis socials i altre actuacions personalitzades. En un 25% dels casos, s’han detectat mancances i se n’han derivat intervencions. Les mancances més freqüents estan relacionades amb salut mental, salut emocional, recursos de la llei de Dependència o la relació/vinculació amb els Serveis Socials. D’altra banda, sobre una mostra de 260 persones enquestades, 83 persones han manifestat que la pandèmia va empitjorar la seva situació de solitud no volguda i el seu estat de salut.
Projecte Acompanya’m

Durant el 2024 s’ha avançat en el projecte Acompanya’m que es va iniciar el 2023 per tal de poder fer un treball de cura, acompanyament, detecció i suport a les persones cuidadores no professionals. El projecte treballa amb els 11 municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials i es compta amb una nova figura tècnica del Treball Social. La finalitat del projecte és la intervenció amb persones cuidadores no professionals per tal de millorar-los la qualitat de vida i de les persones ateses (dependents). Aquest any s’ha implementat el Projecte a tres municipis de l’àrea bàsica: Polinyà, Sentmenat i Castellbisbal. Arrel de les intervencions i deteccions prèvies, es va planificar el Grup de Suport Emocional i Ajuda Mútua al municipi de Castellbisbal amb nou participants.
Per a uns municipis i comunitats cuidadores
El Consell s’ha adherit a la Declaració “Per a uns municipis i comunitats cuidadores” promoguda per la Diputació de Barcelona. Aquesta Declaració fa referència a l’envelliment de la població i a la necessitat d’avançar cap a fórmules més integrals, que posin en el centre de l’atenció a les persones en totes les seves dimensions: social sanitària, relacional, econòmica.
S’inicia l’elaboració d’un Pla d’envelliment actiu a la comarca
Aquest 2023 el Consell Comarcal ha incorporat una persona tècnica per iniciar l’elaboració d’un pla d’envelliment actiu. Servirà per fer una diagnosi de les necessitats de les persones grans de l’Àrea Bàsica i planificar noves accions i projectes per l’acompanyament d’aquest col·lectiu, amb una mirada preventiva i de proximitat, que doni resposta a les seves necessitats, tant d’atenció com de participació.