Buscador per paraules clau

Acció Social i Educació

Accessibilitat

S’inicia el desenvolupament de Plans d’Accessibilitat dels municipis de l’àrea bàsica de serveis socials de la comarca

S’ha engegat el projecte comarcal per al suport tècnic en accessibilitat als municipis de l’ABSS (Àrea Bàsica de Serveis Socials), amb l’objectiu de prestar suport tècnic i impulsar els plans municipals d’accessibilitat.

En el marc d’aquest programa, un/a tècnic/a en arquitectura assumirà funcions de referent en matèria d’accessibilitat fins l’any 2025 als municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials per tal d’afavorir entorns públics accessibles, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb diversitat funcional.

El Pla d’accessibilitat és un instrument de promoció de l’accessibilitat en l’àmbit municipal, que identifica les barreres arquitectòniques i sensorials en els diferents àmbits de la població (espai públic, edificació, mitjans de transport, serveis, productes i comunicació), en proposa solucions, en fa pressupost i estableix un programa per a la seva progressiva eliminació per tal d’assolir que el municipi sigui plenament accessible, d’una manera racional i planificada.

Com a resultat d’aquesta millora en l’atenció i l’autonomia, la participació i l’autogestió en la vida diària i social de les persones en situació de dependència i diversitat funcional es veurà incrementada.

Aprovat el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya que detalla les mesures en matèria d’accessibilitat aplicables a diferents àmbits públics i privats

El Govern de la Generalitat ha aprovat el 28 de novembre de 2023 el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya, un reglament exhaustiu, que detalla les mesures en matèria d’accessibilitat aplicables a l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats i en espais ja existents o els de nova creació. El reglament planteja un salt qualitatiu i quantitatiu molt rellevant respecte a la normativa actual.

El reglament, fruit del desplegament de la Llei d’accessibilitat, adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides i situarà el país com un referent internacional en aquest àmbit. El nou Codi substitueix la regulació vigent des de l’any 1995 i adequa, incorpora i harmonitza les directrius incloses en la normativa bàsica estatal i europea. A més, ateses les competències que corresponen a Catalunya, desenvolupa també mesures més àmplies i aprofundeix en aspectes poc regulats fins ara, com són l’accessibilitat comunicativa i cognitiva o l’adequació progressiva de l’entorn existent, entre d’altres.

El codi emmarca tres grans línies d’actuació:

  • Millora de les condicions d’accessibilitat de les noves actuacions com l’ordenació de l’ús dels carrers amb plataforma única o concretant la utilització del paviment tàctil per una millor orientació de les persones amb discapacitat visual.
  • Impuls de la transformació de l’entorn existent, afectant l’edifici on es resideix, les vies públiques, l’accés al teixit comercial i a la restauració, l’ús dels mitjans de transport, la participació als serveis culturals i d’oci i l’accés als entorns digitals. S’incorpora la importància de la gestió de l’accessibilitat, per exemple, en l’àmbit de les comunitats de propietaris.
  • Incorporació de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva, perquè les persones amb discapacitats visuals, auditives o cognitives tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la ciutadania. En l’àmbit dels serveis culturals, s’incideix en proporcionar una oferta de continguts accessible suficient.

Podeu consultar el decret al Portal jurídic de la Generalitat de Catalunya i també la nota de premsa del Govern de la Generalitat.

El personal del Consell Comarcal es forma sobre l’accessibilitat cognitiva i l’acompanyament de les persones amb discapacitat intel·lectual

El Consell Comarcal de la mà de la Fundació TEB, especialistes en l’acompanyament de les persones amb discapacitat intel·lectual, ha format el personal de la institució i dels ajuntaments per reflexionar sobre la manera en què s’atén a les persones amb discapacitat intel·lectual.

El seminari ha donat l’oportunitat al personal dels municipis de l’ABSS (Àrea Bàsica de Serveis Socials) i també al personal comarcal de continuar fent un treball competencial entorn a comunicació, influència, persuasió i orientació al servei públic de manera empàtica.

També s’ha fet una altra formació tècnica en accessibilitat de 15 hores de durada amb el següent contingut:

  • El compliment de la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat.
  • La implementació mitjançant el desplegament reglamentari recentment aprovat (nou Codi d’accessibilitat de Catalunya).
  • Fer-ne una aplicació pràctica en els àmbits d’edificació, urbanisme, transports, serveis i productes.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Social i Educació

+
04-12-2024

Serveis mínims del 85% en el transport escolar durant la vaga de transport de viatgers per carretera prevista pels dies 5 i 9 de desembre

03-12-2024

Sabadell acull la jornada comarcal dels professionals de l’àmbit social i de la discapacitat “Al Vallès Occidental, sumem capacitats”

02-12-2024

El Consell Comarcal imparteix un taller sobre gènere, violències masclistes i esport en el marc del 25N a diferents municipis de la comarca

27-11-2024

Serveis mínims del 85% en el transport escolar davant la convocatòria de vaga de transport de viatgers prevista dijous 28 i divendres 29 de novembre