CAT
ES
Oficina comarcal de transformació comunitària per a la dinamització de comunitats energètiques
L’Oficina de Transformació Comunitària del Vallès Occidental és el teu nou punt de referència a la comarca per informar-te i trobar els recursos necessaris perquè puguis crear una comunitat energètica o desenvolupar-ne una d’existent.
Què t’oferim?
1. Difusió
Consulta la informació i materials que anem actualitzant al nostre web, participa en les formacions i tallers que oferim, troba’ns en fires i punts d’informació locals i fem ressò de la teva iniciativa de comunitat energètica!
2. Acompanyament
T’ajudem a portar la teva iniciativa de comunitat energètica i participa en trobades amb altres comunitats energètiques i entitats i empreses del territori que poden oferir-te solucions per tirar endavant el projecte.
3. Assesorament
T’oferim serveis de consultoria tècnica, econòmica, administrativa, social, legal o jurídica adaptats a les característiques i necessitats del teu projecte.
Aquestes actuacions estan subvencionades per l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía a través del programa de concessió d’ajuts a Oficines de Transformació Comunitària per la Promoció i Dinamització de Comunitats Energètiques (Programa CE Oficinas), emmarcada en la component 7 «Despliegue e integración de renergías renovables» del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia per a l’execució dels Fons Next generation UE.
Què és una comunitat energètica?
Una comunitat energètica és un conjunt de persones, empreses no vinculades al sector energètic i/o entitats públiques que us poseu d’acord per col·laborar en generar, consumir i gestionar conjuntament la vostra energia. Això suposa que per participar-hi haurem dedicar una part del nostre temps i/o diners per compartir un projecte que, a canvi, ens permetrà tant tenir control sobre l’energia que consumim com aprofitar-la al màxim. Alguns dels projectes que es poden fer són els que podeu veure a la imatge.
Més enllà de generar importants estalvis en la factura energètica, les comunitats energètiques milloren la vida dels seus participants, la cohesió de l’entorn local on s’ubiquen i la salut del planeta, deixant així de seguir depenent de les energies fòssils i els mercats de les grans empreses energètiques.
Vols saber què fa falta per fer una comunitat energètica? Consulta la nostra Guia pràctica per a la creació de Comunitats Energètiques.
Vols saber més?
Consulta les eines que proporciona El Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE)
Ajuts y finançament Comunitats Energètiques IDAE
IDAE és l’organisme públic de referència en matèria d’energia sostenible i transició energètica. Depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la seva missió és impulsar un model energètic més eficient, diversificat i respectuós amb el medi ambient.
A través d’aquesta plataforma, l’IDAE ofereix informació, eines i recursos per fomentar la creació de comunitats energètiques. Aquí podreu trobar guies pràctiques, convocatòries d’ajuts i notícies actualitzades sobre polítiques i iniciatives energètiques.
Visor Comunidades Energéticas IDAE
Mapa de la ubicació de les diferents Oficines de Transformació Comunitària a l’estat espanyol.
Recull de dades de les comunitats i projectes finançats amb les diferents convocatòries del programa d’incentius CE Implementa.
Informació principal que s’ha de conèixer a l’hora d’abordar una instal·lació d’autoconsum col·lectiu (modalitats, repartiment de l’energia, tramitació administrativa, connexions, etc.), així com models dels diferents documents que s’han d’aportar en la tramitació, amb l’objectiu de resoldre els dubtes que puguin sorgir a l’hora d’enfrontar aquest tipus de projectes i facilitar la seva implantació.
Guia d’orientacions als municipis per el foment de l’autoconsum
Orientacions als ajuntaments per la millora dels seus procediments aplicables a instal·lacions d’autoconsum. La guia ofereix informació sobre l’estat actual de les diferents lleis del sòl autonòmiques i proporciona exemples d’ordenances municipals, per ajudar les entitats locals a realitzar la seva pròpia ordenança en consonància amb les necessitats de l’autoconsum.
Guia professional de tramitació de l’autoconsum
En aquesta guia es descriuen els passos necessaris per a la tramitació d’instal·lacions de generació elèctrica en autoconsum de qualsevol de les modalitats previstes en la normativa, tant per a instal·lacions d’autoconsum individual, com per a instal·lacions en autoconsum col·lectiu. Està dirigida al públic en general, però més específicament a les empreses instal·ladores de sistemes d’autoconsum.
Convocatòries ajuts transició energètica
Podeu consultar la guia pràctica que ofereix informació fàcil i accessible sobre les diferents convocatòries obertes per a ajudar al territori a fer la transició energètica. D’una forma interactiva, et guiarà fent un recorregut a base de clics, segons l’àrea d’interès, el grup de beneficiaris i el tipus d’ajut.
Dades de contacte
Oficina comarcal de transformación comunitaria para la dinamización de comunidades energéticas
La Oficina de Transformación Comunitaria del Vallès Occidental es tu nuevo punto de referencia en la comarca para informarte y encontrar los recursos necesarios para que puedas crear una comunidad energética o desarrollar una existente.
¿Qué te ofrecemos?
1. Difusión
Consulta la información y materiales que vamos actualizando en nuestra web, participa en las formaciones y talleres que ofrecemos y ¡encuéntranos en ferias y puntos de información locales y hacemos eco de tu iniciativa de comunidad energética!
2. Acompañamiento
Te ayudamos a llevar tu iniciativa de comunidad energética y participa en encuentros con otras comunidades energéticas y entidades y empresas del territorio que pueden ofrecerte soluciones para llevar adelante el proyecto.
3. Asesoramiento
Te ofrecemos servicios de consultoría técnica, económica, administrativa, social, legal o jurídica adaptados a las características y necesidades de tu proyecto.
Estas actuaciones están subvencionadas por el Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía a través del programa de concesión de ayudas a Oficinas de Transformación Comunitaria por la Promoción y Dinamización de Comunidades Energéticas (Programa CE Oficinas), enmarcada en la componente 7 «Despliegue e integración de energías renovables» del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia para la ejecución de los Fondos Next generation UE.
¿Qué es una comunidad energética?
Una comunidad energética es un conjunto de personas, empresas no vinculadas al sector energético y/o entidades públicas que se ponen de acuerdo para colaborar en generar, consumir y gestionar conjuntamente su energía. Esto supone que para participar deberemos dedicar una parte de nuestro tiempo y/o dinero para compartir un proyecto que, a cambio, nos permitirá tanto tener control sobre la energía que consumimos como aprovecharla al máximo. Algunos de los proyectos que se pueden realizar son los que puede ver en la imagen.
Más allá de generar importantes ahorros en la factura energética, las comunidades energéticas mejoran la vida de sus participantes, la cohesión del entorno local en el que se ubican y la salud del planeta, dejando así seguir dependiendo de las energías fósiles y los mercados de las grandes empresas energéticas.
¿Quieres saber qué hace falta para hacer una comunidad energética? Consulta nuestra Guía práctica para la creación de comunidades energéticas.
¿Quieres saber más?
Consulta las herramientas que proporciona El Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE)
Ayudas y financiación Comunidades Energéticas IDAE
IDAE es el organismo público de referencia en materia de energía sostenible y transición energética. Dependiendo del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, su misión es impulsar un modelo energético más eficiente, diversificado y respetuoso con el medio ambiente.
A través de esta plataforma, el IDAE ofrece información, herramientas y recursos para fomentar la creación de comunidades energéticas. Aquí podréis encontrar guías prácticas, convocatorias de ayudas y noticias actualizadas sobre políticas e iniciativas energéticas.
Visor Comunidades Energéticas IDAE
Mapa de la ubicación de las diferentes Oficinas de Transformación Comunitaria en el estado español. Recopilación de datos de las comunidades y proyectos financiados con las diferentes convocatorias del programa de incentivos CE Implementa
Información principal que debe conocerse a la hora de abordar una instalación de autoconsumo colectivo (modalidades, reparto de la energía, tramitación administrativa, conexiones, etc.), así como modelos de los diferentes documentos que deben aportarse en la tramitación, con el objetivo de resolver las dudas que puedan surgir a la hora de enfrentar este tipo de proyectos y facilitar su implantación.
Guía de orientaciones a los municipios para el fomento del autoconsumo
Orientaciones a los ayuntamientos para la mejora de sus procedimientos aplicables a instalaciones de autoconsumo. La guía ofrece información sobre el estado actual de las diferentes leyes del suelo autonómicas y proporciona ejemplos de ordenanzas municipales, para ayudar a las entidades locales a realizar su propia ordenanza en consonancia con las necesidades del autoconsumo.
Guía profesional de tramitación del autoconsumo
En esta guía se describen los pasos necesarios para la tramitación de instalaciones de generación eléctrica en autoconsumo de cualquiera de las modalidades previstas en la normativa, tanto para instalaciones de autoconsumo individual, como para instalaciones en autoconsumo colectivo. Está dirigida al público en general, pero más específicamente a las empresas instaladoras de sistemas de autoconsumo.
Convocatorias ayudas transición energética
Puedes consultar la guía práctica que ofrece información fácil y accesible sobre las diferentes convocatorias abiertas para ayudar al territorio a hacer la transición energética. De una forma interactiva, te guiará haciendo un recorrido a base de clics, según el área de interés, el grupo de beneficiarios y el tipo de ayuda.