Consum sostenible
La transició cap una economia més sostenible és inviable sense modificacions profundes en els hàbits de vida d’una societat acostumada a un consum creixent, excessiu i inconscient. És important comptar doncs amb la implicació de la ciutadania, amb el seu paper proactiu en un canvi progressiu de pensament i visió de l’activitat que es desenvolupa i els consums associats: posar en valor la compra de productes de proximitat, considerar els processos de producció i transport, valorar opcions de reparació o reutilització…, en definitiva fer una compra responsable i sostenible.
És un recurs important per recolzar la transició de l’actual economia lineal (basada en produir, consumir i llençar) a una economia circular, centrada en allargar el temps de vida dels productes per aprofitar al màxim les matèries primeres i reduir els impactes ambientals dels processos de producció i transport.
Què s’ofereix?
S’impulsen diferents iniciatives per tal que aquesta orientació arribi a diferents grups de persones. Cal destacar en aquesta línia el programa “Apunta’t al Consum Sostenible”, engegat l’any 2020, que té com a objectius:
- Despertar la consciència i responsabilitat respecte al rol individual i col·lectiu envers la sostenibilitat.
- Contribuir a la incorporació de nous hàbits i estils de vida i de consum amb una visió de circularitat, posant l’èmfasi en la l’aprofitament, la reparació, la reutilització i ús compartit… de productes i materials.
- Apoderar la ciutadania, amb informacions i accions per treballar nous valors i per actuar de forma proactiva influenciant el mercat amb canvis progressius en les decisions de compra.
Les entitats interessades en compartir o rebre informació en aquest àmbit es poden posar en contacte a través del correu zamoravt@ccvoc.cat
El Consell Comarcal ha editat diferents materials per a la població. Us els podeu descarregar aquí.