Buscador per paraules clau

Acció Climàtica i Sostenibilitat

Compromisos d’acció climàtica

Compromisos adoptats pel Consell Comarcal del Vallès Occidental en relació a l’Acció Climàtica

Declaració d’emergència climàtica al Vallès Occidental

El setembre del 2019 el Consell d’alcaldies del Vallès Occidental va aprovar declarar l’emergència climàtica a la comarca. En el marc d’aquesta declaració es dona impuls al  Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire i  es crea una taula política comarcal i totes les accions que se’n derivin, incidint també en la sensibilització a la ciutadania.

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat és una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible. Fou creada el 16 de juliol de 1997 en l’assemblea constitutiva que va tenir lloc a Manresa, on 118 municipis van formalitzar la seva adhesió, i actualment constitueix una plataforma de cooperació i intercanvi on els municipis troben un marc adequat per discutir els seus problemes, les seves inquietuds, les seves necessitats, les seves experiències, i promoure i dur a terme projectes d’interès comú.

Adhesió als compromisos d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya

El novembre del 2020 el Ple del Consell Comarcal ha aprovat l’adhesió als compromisos d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. En el marc de la Cimera Catalana d’Acció Climàtica i amb l’objectiu d’implicar a tots els agents del territori en la lluita climàtica, es defineixen una sèrie d’iniciatives que contribueixen a fer una transició més ràpida, justa i eficaç cap a una economia neutra en carboni. Podeu consultar el document dels compromisos.

Adhesió a la Declaració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, per una recuperació verda i socialment justa

El Ple del Consell Comarcal de setembre de 2020 va aprovar l’adhesió a la Declaració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, per una recuperació verda i socialment justa. Aquest compromís per una recuperació verda, justa i perdurable, ha d’incloure l’ambició de la neutralitat climàtica, la transició energètica, l’economia circular, la mobilitat sostenible, un espai públic obert a les persones, la biodiversitat urbana, un sistema alimentari just i l’educació ambiental com a eina essencial de resposta a la crisi. Tots aquests àmbits d’actuació ofereixen solucionsals reptes ambientals i socials i oportunitats d’estímul econòmic.

Acord Vallès Circular

L’Acord Vallès Circular es va signar el 19 de juny de 2017, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb la finalitat de treballar conjuntament per transformar el model de consum i producció, articulant processos de millora competitiva en les empreses i de desenvolupament social que generin benestar i limitin l’impacte en el medi ambient. Va ser el fruit d’un treball que havia engegat la Xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia circular al Vallès Occidental creada al 2016. Actualment es desenvolupa l’Estratègia Vallès Circular de forma transversal a totes les àrees del Consell Comarcal.

Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic del projecte LIFE-CLINOMICS

El Ple comarcal del novembre de 2020 ha aprovat també l’adhesió al Pacte per l’Adaptació al Canvi Climàtic del projecte LIFE-CLINOMICS. El projecte Life Clinomics, impulsat per la Diputació de Barcelona, proposa posar en marxa nous processos d’inversió d’entitats públiques, especialment municipis, així com empreses privades de determinats sectors representatius, per disminuir la seva vulnerabilitat, anticipar-se als impactes climàtics i augmentar la seva resiliència, la qual cosa pot millorar-ne la competitivitat i augmentar l’ocupació. Es pot consultar el document del Pacte.

Associació Clúster de la Bioenergia de Catalunya

El Consell forma part de l’Associació Clúster de la Bioenergia de Catalunya en qualitat de soci des novembre de 2020. El Clúster de la Bioenergia de Catalunya és una associació que agrupa tot el sector professional, públic i privat, de la biomassa a Catalunya i és l’entitat que pot oferir una visió més holística, integrant a tot el sector. Junt amb el Clúster es treballen qüestions com la sensibilització, la promoció de l’ús sostenible de la biomassa, iniciatives d’inserció en el sector, activitats educatives, jornades de transferència de coneixement, accés a convocatòries i programes de finançament de la recerca i  innovació o formació específica de personal tècnic del Consell Comarcal per promoure projectes de biomassa, entre d’altres qüestions.

Declaració europea de ciutats circulars

El Ple comarcal del gener de 2021 ha aprovat l’adhesió  a la Declaració Europea de Ciutats Circulars que es va presentar en la Conferència Europea sobre Ciutats i Pobles sostenibles. A portal “Circular Cities Declaration” es pot trobar més informació de la iniciativa.

La declaració està impulsada per l’entitat ICLEI EUROPE, que és la mateixa entitat que lidera el projecte europeu CityLoops, en el que diverses ciutats d’Europa porten a terme proposta de demostració de desenvolupament urbà sistèmic per avançar envers ciutats circulars i regeneratives, i el Consell Comarcal juntament amb LEITAT participen com a entitats implicades en el seguiment i replicació de bones pràctiques (engegada CITYLOOPS) .

Adhesió a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona

La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona és un instrument de coordinació estratègica pel desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. El Consell Comarcal del Vallès Occidental s’hi va adherir el març de 2021. Podeu consultar el document.

Compromís per la Sostenibilitat Biosphere

L’abril de 2021 el Consell Comarcal ha obtingut  el segell “Compromís per la Sostenibilitat Biosphere”. Aquest és un distintiu impulsat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el suport de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), que pretén expandir la cultura de la sostenibilitat turística a les empreses i serveis turístics de les comarques de Barcelona. La seva principal finalitat és implementar una gestió més sostenible en tots els agents d’una destinació turística. A nivell comarcal, la gestió del programa a la comarca la desenvolupa el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Aquesta gestió implica l’organització de jornades formatives i tallers així com el seguiment i acompanyament a les empreses durant tot el procés.

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail

Notícies Acció Climàtica i Sostenibilitat

+
19-12-2024

Aquest Nadal, cada detall compta: consells per un Nadal més sostenible i responsable amb els residus

28-11-2024

Comença la segona fase de treball de l’Oficina comarcal d’impuls a la transició energètica amb la constitució dels grups de treball amb els ajuntaments de la comarca

15-11-2024

El Consell Comarcal presenta el projecte de turísme identitari “El riu, teixint fils de vida” a les Jornades sobre el sistema fluvial de Ripollet

03-10-2024

La modificació de l’ordenança reguladora de la taxa per la prestació del servei de tractament de residus municipals permetrà el fraccionament del rebut sense interessos si aquest supera els 100 euros