Boscos del Vallès
Boscos del Vallès és un innovador projecte de gestió forestal responsable basat en l’economia circular i les energies renovables
El projecte estructura un mercat de compra venda de biomassa forestal per aconseguir una bona gestió forestal, com a eina imprescindible per fer els boscos menys vulnerables al canvi climàtic, disminuint la seva combustibilitat i incrementant la seva resistència.
A la vegada, impulsa la dinamització econòmica local del sector forestal i la generació d’energia renovable de proximitat, disminuint les emissions de gasos d’efecte hivernacle i amb un impacte en la millora de la qualitat de l’aire.
El projecte impulsa la mobilització de fusta excedent dels boscos, pagant un preu just al seus propietaris, i genera una demanda reduint per als usuaris- clients, la dependència de combustibles fòssils, les emissions de CO2 i l’encariment continuat de l’energia.
En el marc d’aquest projecte, entre els anys 2012-2017, s’han creat tres noves infraestructures a la comarca: un Centre Logístic de Biomassa forestal, una planta per a la fabricació d’estella amb garantia de qualitat, aspecte clau per controlar una baixa emissió de partícules en la seva combustió, i s’han instal•lat dues calderes de gran consum, una al Consorci Sanitari de Terrassa i una altra a la Universitat Autònoma de Barcelona pel servei d’activitats físiques, que generen una demanda anual de 2.500 tones de biomassa i suposen la mobilització d’aproximadament 3.250 tones de fusta.
Aquest projecte és innovador a Catalunya pel fet de treballar en la prevenció d’incendis a través de la valorització de la biomassa forestal, i també pel fet que el Consell Comarcal ha creat una competència pròpia i un nou Servei Comarcal de Biomassa Forestal. Aquest sistema jurídic permet aplicar recursos públics per promoure la valorització de la biomassa, incloent tota aquella que prové de propietaris privats.
Treball a futur
El treball a futur inclou explotar el seu potencial de generació d’ocupació local i la formació de qualitat dels perfils professionals adequats per dinamitzar el sector forestal i de la biomassa locals, mitjançant la promoció de la gestió forestal sostenible a la comarca per incrementar la mobilització de fusta i la quantitat de finques gestionades, l’impuls d’una ordenació forestal a escala comarcal amb criteris de zonificació de les àrees crítiques d’incendis forestals i el foment del consum de biomassa promovent la instal•lació de noves calderes en substitució de combustibles fòssils.
En aquest sentit, la indústria, com a gran consumidor d’energia amb molt pes a la comarca, és clau per contribuir al Canvi de model energètic sostenible que s’imposa per assolir la transició ecològica.
Es treballa amb el Clúster de Bioenergia de Catalunya per afavorir la descarbonització de la indústria mitjançant la incorporació de Biomassa com a energia renovable.
Origen del projecte
El Vallès Occidental es troba amb la problemàtica que gairebé el 90% dels boscos són de propietat privada. Cal incentivar la gestió forestal i generar una estratègia perquè els actors implicats –els propietaris, empreses i treballadors forestals- rebin compensacions raonables per la seva aportació i el seu treball, fent compatible la sostenibilitat ambiental i la sostenibilitat econòmica.
Boscos del Vallès neix seguint el mandat del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental l’any 2013 davant la necessitat de fer una passa més que complementi les actuacions per a la prevenció d’incendis realitzades fins al moment als boscos comarcals. El nou enfocament és fruit de la reflexió conjunta entre els diferents actors implicats en la prevenció d’incendis.