Podeu consultar l’Informe sobre la Formació Professional al Vallès Occidental elaborat per l’Observatori Comarcal en aquest enllaç.
El Consell d’Alcaldies ja va aprovar, el passat mes de desembre, un acord per defensar la rellevància i prestigi de la Formació professional pel treball. En aquest acord es traslladava a l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, el Departament d’Educació i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya la voluntat de treball conjunt per a poder portar a terme una planificació adequada de l’oferta de formació professional a la comarca que tingui en compte les demandes i necessitats reals de les empreses de la comarca.
Oferta de titulacions i especialitats
Al Vallès Occidental hi ha una oferta de 185 titulacions i especialitats formatives, de les quals 148 corresponen a cicles formatius d’FPI (126 de Règim General i 22 de Règim Especial) i 37 a certificats de professionalitat.
Hi ha oferta de 22 de les 26 famílies professionals vigents actualment a FPI de Règim General i FPO. Les cinc famílies amb un major nombre de especialitats formatives són Comerç i màrqueting (14), Electricitat i electrònica (13), Sanitat (12), Hoteleria i turisme (12) i Informàtica i comunicacions (12).
La cobertura de titulacions de l’FPI a varia segons règim, grau i família professional. En el Règim General és del 53%, el que significa que a la comarca s’imparteixen poc més de la meitat de titulacions existents de les famílies amb presència al territori. En el cas de l’FPO, la cobertura és del 12,4%, tot i que també varia per família i nivell de qualificació.
Desequilibri entre oferta de places i demanda de preinscripció
En l’FPI existeix un notable desequilibri entre oferta de places i la demanda de preinscripció en primera opció: el curs 2021-2022 es van registrat prop 44% més sol·licituds de primera opció que places vacants ofertes (en nombres absoluts, 3.352 més). El desajust entre oferta i demanda varia considerablement entre famílies professionals. La família amb un major desequilibri va ser Sanitat seguida d’Activitats físiques i esportives, Informàtica i comunicacions, Serveis socioculturals i a la comunitat.
Les famílies professionals amb més alumnat matriculat durant el curs 2020-2021 són Sanitat (15%), Informàtica i comunicacions (13%), Serveis socioculturals i a la comunitat (12%), Administració i gestió (10%) i Comerç i màrqueting (10%).
Persisteix el desequilibri de gènere en l’alumnat d’FP. En general, hi ha un predomini masculí entre en les titulacions d’FPI de Règim General (56,5%). En Imatge personal, Serveis socioculturals i a la comunitat i Sanitat predominen clarament les dones. En canvi, en les famílies vinculades amb la indústria o Informàtica i comunicacions predominen els homes.
104 centres educatius en 14 municipis de la comarca
El Vallès Occidental, al curs 2021-2022 disposa de 104 centres educatius i entitats que imparteixen estudis de formació professional, dels quals 83 són centres amb oferta de titulacions d’FPI, 18 centres amb oferta de certificats de professionalitat i 3 combinen ambdós tipus d’especialitats. Poc més de la meitat dels centres (54) són de titularitat privada-concertada i els 50 restants públics.
Els centres amb oferta s’ubiquen en 14 dels 23 municipis de la comarca. La seva distribució territorial no és homogènia: Terrassa i Sabadell concentren prop la meitat. Hi ha 9 municipis que no disposen de cap centre.
Quant a la mobilitat per raó d’estudis, el Vallès Occidental té un elevat nivell d’autocontenció. El curs 2020-2021, el 75% de l’alumnat resident estudia a la mateixa comarca, el que suposa que 1 de cada 5 alumnes s’ha de desplaçar fora per poder cursar alguna titulació. El Barcelonès és la principal destinació i, a nivell comarcal, Sabadell i Terrassa destaquen com a pols receptors dels fluxos intermunicipals, bàsicament d’alumnat procedent de l’entorn. Montcada i Reixac, Sant Cugat del Vallès, Ripollet i Cerdanyola del Vallès es consoliden com a pols receptors secundaris.