El Vallès Occidental ha aprovat aquest 2021el Pla de reactivació i transformació de l’Ecosistema industrial i el Pla d’automoció, dos instruments que han de poder impulsar la reactivació econòmica del sector industrial a la comarca.
Des del Pacte per la Reindustrialització es proposa un acord amb la Generalitat de Catalunya que aposti per una nova etapa en la cooperació institucional i pel desplegament territorial de la política industrial. D’aquesta manera es podrien alienar sinèrgies entre els agents participants i treballar conjuntament les propostes del Pla Nacional d’Indústria i les del Pla de Transformació i Reactivació comarcal.
El vicepresident del Consell Comarcal, Xavier Garcés ha destacat que “el Vallès Occidental vol continuar sent un pol industrial al sud d’Europa. Som el territori de Catalunya que més aporta al VAB industrial de Catalunya i la indústria suposa el 28% de la nostra activitat econòmica. Com motor industrial i creiem que ha arribat el moment de millorar i augmentar la descentralització de les polítiques generals d’acord amb les dinàmiques i singularitats territorials pensant en fer una indústria més forta, una indústria de futur”. Garcés apunta que “les administracions locals són un bon aliat en els territoris per fomentar la cooperació pública-pública i pública-provada, com hem vingut demostrant al Vallès Occidental. Creiem que ara hem de fer un salt endavant. Estem en un nou cicle econòmic i és necessari fer un salt institucional i que puguem participar activament del Pla Nacional d’Indústria”.
Per la seva banda, el president de Cecot, Antoni Abad, ha destacat la rellevància de la reunió d’avui “no només per conèixer el Pla Nacional per la Indústria sinó perquè des del territori poguéssim traslladar a la directora general d’Indústria la nostra voluntat proactiva i dialogant per una transformació efectiva i real del teixit industrial del Vallès Occidental. Som la regió més industrialitzada del Sud d’Europa i tal i com ha demostrat la COVID-19, la indústria arrela als territoris, mitjançant activitat auxiliar genera més activitat econòmica, aporta innovació, impulsa la internacionalització i comporta llocs de treball de més qualificació, més estables i més remunerats que el conjunt de l’economia. Per tant, ens cal incrementar el pes de l’activitat industrial en el model econòmic del país i aquí al Vallès hem demostrat la capacitat de liderar i gestionar projectes des de la total complicitat de les diferents entitats econòmiques i socials, tant públiques com privades. Aquest bagatge que ens ha dut a anticipar-nos i definir l’ecosistema empresarial que volem al nostre territori, mitjançat un full de ruta que hem donat a conèixer a la Sra. Mas. El que necessitem és que aquest full de ruta i les accions definides comptin amb el suport de la Generalitat i que fem engranar els objectius del PNI amb el Pla de Reindustrialització que estem impulsant des del Vallès. En definitiva demanem més diàleg amb el territori en benefici del teixit industrial i, sobre tot, més execució en els plans”.