Buscador per paraules clau
04 novembre 2021

El Consell Comarcal inicia una línia de treball per impulsar el turisme industrial a la comarca

El Vallès Occidental ha iniciat una línia de treball per impulsar el turisme industrial a la comarca i poder posicionar i singularitzar l’oferta davant altres destinacions competidores. La comarca disposa d’un important patrimoni industrial, com a centre de la producció llanera a Espanya al segle XIX. La nova línia de treball complementa, emmarca i amplia l’oferta turística de la destinació, especialment l’oferta vinculada al Turisme de Proximitat, un dels eixos de treball prioritaris del Consell Comarcal.

A la comarca hi ha 9 municipis que ja estan treballant en major o menor grau en la promoció dels seus recursos patrimonials industrials, i la resta ens han mostrat interès en treballar-hi conjuntament. La voluntat del Consell Comarcal és articular una oferta conjunta de turisme industrial a la comarca, que inclogui tant els recursos patrimonials com la industria en actiu ( o viva).

El president del Consell, Ignasi Giménez explica que “des del Consell Comarcal vam creure en la necessitat de disposar d’un producte turístic que esdevingués eix vertebrador de tota l’oferta de la comarca, i considerem que el conjunt dels recursos vinculats al turisme industrial, constitueixen una oportunitat viable, sincera i sostenible pel territori”. “Vivim en una comarca industrial i amb unes clares arrels que formen part del nostre patrimoni tangible i intangible i hem de ser capaços de poder explicar aquesta història que ens ha configurat com el Vallès que som actualment”, afegeix el president.

Per tot plegat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, des del Consell Comarcal s’ha elaborat una diagnosi que esdevé el punt de partida, que permetrà fixar les bases per a generar una proposta turística genuïna, amb base i contingut històric. Es pot consultar la diagnosi en aquest enllaç.

Dins d’aquesta diagnosis s’ha inventariat els recursos vinculats al patrimoni industrial i s’han  cercat exemples de bones practiques arreu d’Europa. S’han identificat més de 450 recursos de turisme industrial distribuïts en els municipis de la comarca. D’aquests, nomes alguns estan posats en valor turísticament, especialment a Terrassa i Montcada i Reixac. També s’han identificat entre 20 i 40 recursos de turisme industrial amb potencial  turístic.

El patrimoni vallesà testimonia l’auge de la industria tèxtil del segle XIX. Es compta per exemple amb elements únics com la xemeneia més alta del món amb escala de cargol, el viaducte ferroviari més gran construït a la península ibèrica al segle XIX, o fàbriques que lideraren el mercat amb patents i invencions; com els primers llençols completament blancs de cotó, de la fàbrica Tolrà de Castellar, materials innovadors de construcció com el ciment o el fibrociment o productes farmacèutics icònics i entranyables com el “llapis Termosan”.

Participació al Brunch sobre Turisme del Hub-b30

En el marc del projecte de Turisme industrial, el Consell Comarcal ha participat al Brunch d’innovació Hub b30 per donar a conèixer el potencial del turisme industrial del territori en un recorregut des del vessant històric, amb un important llegat industrial, incloent la indústria en actiu, amb el propòsit de connectar els agents i fomentar la col·laboració, la innovació i el desenvolupament. Podeu recuperar la sessió aquí.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail