Buscador per paraules clau
22 octubre 2021

Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Ripollet i Santa Perpètua de Mogoda demanen fons europeus per accions de mobilitat sostenible que ajudin a millorar la qualitat de l’aire

Els municipis de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Ripollet i Santa Perpètua de Mogoda s’han presentat a la convocatòria europea per a la implementació d’actuacions de mobilitat activa . Amb el suport tècnic del Consell Comarcal s’han pogut articular els projectes per els quatre municipis, tots entre 20.000 i 50.000 habitants. Les actuacions per les quals es demanen fons europeus fan referència a l’adequació de zones de vianants, entorns escolars, carrils bici, millores d’accessibilitat o la pacificació d’entorns urbans.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha explicat que “entre els quatre municipis es sol·liciten més de 4’6 milions d’euros per a desenvolupar diferents accions que permetrien una reducció d’emissions a l’atmosfera d’aproximadament 176 tones de C02 l’any. També significarien una reducció de consum de combustibles fòssils de més de 55 tones equivalents de petroli l’any”.

Per la seva banda, el conseller de Territori, Carles Rodríguez ha afirmat que “el suport del Consell Comarcal per a l’accés a aquesta convocatòria amb fons europeus s’emmarca en el desenvolupament del Pla d’acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental. El Pla preveu, entre d’altres, accions en matèria de mobilitat activa, de reducció del trànsit i de les emissions de vehicles”.

El Consell Comarcal va crear a inicis d’any l’Oficina Next Generation amb dues funcions: treballar per consolidar els tres projectes que a nivell de comarca es volen presentar a les diferents convocatòries amb la participació dels ajuntaments i donar suport a altres iniciatives dels ajuntaments que vulguin també optar a aquestes ajudes. Des d’aquesta Oficina s’ha articulat el treball amb els ajuntaments.

En aquest cas, la convocatòria del “Programa d’ajudes a municipis per a la implementació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà”, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència estableix que  només poden ser beneficiaris de la implantació de Zones de Baixes Emissions i actuacions complementàries, els municipis de més de 50.000 habitants i/o capitals de província. Els municipis de més de 20.000 habitants que prestin serveis de transport públic municipal i que tinguin aprovat un Pla de mobilitat urbana sostenible només poden ser beneficiaris de subvencions per a les actuacions relacionades amb la millora i digitalització del transport públic col·lectiu i la mobilitat activa (carrils bici, serveis de lloguer de bicicletes, corredors ciclistes periurbans, pacificació del trànsit, accessibilitat). És en aquest cas que els quatre municipis vallesans han pogut concorre-hi.

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia ha afirmat avui que “ens complau acollir a Santa Perpètua la presentació d’aquests projectes que contribuiran a la millora de l’accessibilitat de les persones, a assolir una mobilitat més sostenible, reduir emissions i, en definitiva, a millorar la qualitat de l’aire i a lluitar contra la situació d’emergència climàtica que vivim”.  I ha especificat que “al nostre municipi, hem presentat tres projectes relacionats amb la pacificació del trànsit i amb la millora de l’accessibilitat als eixos cívics i comercials del nucli antic, on també preveiem la creació d’un aparcament dissuasiu i amb l’eliminació de barreres arquitectòniques”.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Castellar del Vallès ha presentat una sol·licitud de subvenció de 560.000 euros per al finançament d’un projecte de millora de la mobilitat no motoritzada del municipi a través del fons europeus Next Generation.  L’alcalde, Ignasi Giménez, explica que “la proposta consta de dues actuacions diferenciades: d’una banda, la creació d’un camí bici entre el nucli urbà i Sant Feliu del Racó, paral·lel a les carreteres B-124 i BV-1249; i, de l’altra, la pacificació de l’entorn dels centres educatius situats dins el nucli urbà. L’obtenció d’aquesta subvenció permetria finançar el 90% del cost del projecte, la resta s’aportaria amb fons propis, valorat en un total de 622.000 euros i a executar entre aquest any i el 2023”. 

Per la seva banda, l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés ha assegurat que “Barberà fa temps que treballa amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) aprovat per unanimitat a l’ajuntament, per dur a terme actuacions per fer la ciutat més accessible, connectada, segura i sostenible. Objectius completament alineats amb els que persegueix la Unió Europea en matèria de mobilitat i pot optar als Fons Next Generation. Des de l’ajuntament s’ha sol·licitat un projecte consistent en la peatonalització i millora de l’accessibilitat de la zona centre de Barberà de Vallès. El projecte és necessari per millorar la qualitat de l’aire en el centre de la ciutat, la reducció d’emissions de CO2, Nox i PM degudes al trànsit rodat, el foment de la mobilitat activa i la millora de l’accessibilitat. A més, suposarà un impuls del comerç de proximitat”.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail