Buscador per paraules clau
15 octubre 2021

Un estudi a cinc municipis del Vallès Occidental defineix estratègies per incrementar l’habitatge de lloguer assequible

El Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona han treballat conjuntament en un estudi a cinc municipis de la comarca per tal de definir estratègies per augmentar l’habitatge de lloguer a preus inferiors als de mercat. L’estudi s’ha fet a Polinyà, Palau-Solità i Plegamans, Sentmenat, Vacarisses i Ullastrell. El Consell Comarcal vol, amb aquest projecte, donar resposta a la problemàtica detectada, amb especial intensitat en els municipis més petits, relacionada amb la insuficient oferta d’habitatge social i assequible.

El conseller de Territori, Carles Rodríguez, explica que “aquest estudi facilitarà la presa de decisions per incidir en la mobilització i l’ampliació de l’oferta del parc de titularitat pública, i per incidir en la millorar el seu estat físic, la seva gestió, i administració i explotació. Ara, conjuntament amb el Consell Comarcal, els municipis treballaran per poder avançar en la concreció de resultats a cada població. La voluntat és poder mobilitzar el màxim d’habitatges per tal de posar-los a disposició del lloguer assequible. Treballarem amb cada ajuntament les millors fòrmules per fer-ho possible”. Per la seva banda, la consellera delegada d’Habitatge del Consell Comarcal, Mar Sempere, assegura que “el Consell Comarcal valorarà fer una nova sol·licitud de recursos a la Diputació de Barcelona per seguir avançant en aquest projecte i també es treballarà per interrelacionar el projecte amb les oportunitats de finançament que obren els fons Next Generation de la Unió Europea”.

Els treballs realitzats també permetran dinamitzar la Borsa Comarcal de Lloguer Assequible, que promou la mediació entre l’oferta de pisos a preus per sota de mercat, i les persones inscrites al registre HPO (Habitatge de Protecció Oficial), en cerca de lloguer. Davant de la dificultat de comptar amb suficients pisos de propietat privada per atendre la demanda existent, la comarca ha emprès aquest projecte pilot, amb la voluntat d’aconseguir resultats amb un increment tangible d’habitatge disponible, alhora que liderar una eina estratègica que fomenti la creació d’un fons d’habitatge d’àmbit comarcal.

Diagnosi i propostes d’actuació

Els cinc municipis participants són petits, no estan definits com àrea de demanda forta i acreditada d’habitatge i no tenen estructura tècnica per a la prestació de serveis d’habitatge. Alhora, responen a una configuració dimensional, morfològica i urbanística variada, de manera que són representatius de diverses problemàtiques de la comarca.

L’estudi ha comptat amb la participació intensa dels municipis implicats. S’ha desenvolupat en dues fases, una primera, d’anàlisi i diagnosi en la que s’ha realitzat un inventari per municipi dels elements patrimonials susceptibles de ser incorporats en el programa pilot i s’han definit les potencialitats i les característiques de cadascun dels elements des del punt de vista arquitectònic, d’ús actual, urbanístic i jurídic i que es recullen en fitxes individualitzades per a cada element.

En una segona fase, s’han elaborat les diferents propostes d’actuació. Es tracta, en aquesta fase, de poder concretar aquestes actuacions individualment per elements i municipis a fi de poder aprofundir en la seva viabilitat i determinar les millors estratègies per a la seva optimització i incorporació a una borsa d’habitatge públic.

El treball ha comptat amb el suport de  la Diputació de Barcelona, que ofereix als ajuntaments i consells comarcals, els Estudis d’Estratègies per a la mobilització i optimització d’habitatges municipals o cedits, en el marc del seu catàleg anual de serveis als ens locals.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail