Buscador per paraules clau
07 octubre 2021

Els Premis Eines distingeixen els millors projectes d’emprenedoria social

El Teatre Auditori de Sant Cugat ha acollit aquest dimecres la gal·la dels primers Premis Eines, als millors projectes d’emprenedoria social, atorgats per la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) de la UAB. Durant l’acte també s’ha presentat l’Anuari de l’Emprenedoria, Economia i innovació Social.

L’acte ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, el rector de la UAB, Javier Lafuente; el director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà; la primera tinent d’alcaldia i coordinadora de l’Àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio; i vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés, i del president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero.

El vicepresident del Consell Comarcal i alcalde de Barberà del Vallès Xavier Garcés ha destacat durant l’acte que “el Vallès Occidental es concentra un volum important d’entitats socials, cooperatives, associacions, entitats del tercer sector. A l’àmbit del  Vallès hi ha 1.770 organitzacions, de les quals el 71,6% es troben localitzades al Vallès Occidental el 27,4% al Vallès Oriental”.

“En el cas del Consell Comarcal del Vallès Occidental tenim una llarga trajectòria com agent impulsor de l’economia social. Un camí recorregut a través de la creació de la Xarxa d’Innovació Social al 2015 i el desenvolupament continuat d’iniciatives. Un camí que ens ha portat a participar en la creació de la Càtedra Emprenedoria i Innovació Social i a participar proactivament en les accions impulsades com ha estat la convocatòria d’aquests Premis que donen continuïtat al Concurs d’Idees Innovadores per a Reptes Socials que durant 5 edicions es va impulsar des del Consell Comarcal. I treballem per mantenir i potenciar el nostre rol i lideratge dins i fora de la comarca, en un moment en el que cal treballar per la reconstrucció i en el que té més sentit que mai posar la mirada en els reptes socials per crear un model més resilient i inclusiu per a tota la societat, sense deixar ningú enrere”, explica Xavier Garcés.

Anuari de l’Emprenedoria, Economia i innovació social

Aquest dimecres també  s’ha presentat  l’Anuari de l’Emprenedoria, Economia i innovació Social. La primera part de l’edició d’enguany ha estat elaborada de forma conjunta pels consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i analitza 6 experiències territorials centrades en l’àmbit del Vallès. 

El capítol 1 ha estat elaborat per les respectives Àrees de Desenvolupament Local i aborda els efectes de la pandèmia sobre el teixit de l’Economia Social i Solidària (ESS) a través de les experiències de sis entitats socials. La segona aportació, a càrrec de l’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental i de l’Observatori del Vallès Occidental realitza una radiografia de les entitats de l’ESS en les dues comarques, posant el focus en la tipologia d’aquestes entitats, en quin sectors operen i com es distribueixen en el territori.

 

Premis Eines

Els projectes guardonats han estat el següents:

Premi eines d’àmbit local: 

Obrador Compartit Polivalent (La Catalitzadora- Projectes de transformació eco social a Collserola) de Sant Cugat del Vallès

Programa de Cohabitatge Social en Salut Mental (Fundació Sanitària Mollet) de Mollet del Vallès

Pel que fa a les millors iniciatives de transformació social d’àmbit general i d’àmbit vallesà, els premis han estat per:

Premi eines d’àmbit vallesà

La Sàrria – Ecodistribució, SCCL (La Sàrria-Ecodistribució, SCCL) de Sabadell

Un pas endavant per la inclusió laboral (Fundació Viver de Bell·lloc) de Cardedeu

Premi eines d’àmbit general

Associació Espiral-Technovation Girls Catalunya (Associació Espiral, Educació i Tecnologia) de Barcelona

Uns reconeixements alineats amb els ODS 2030

Els Premis Eines, que tindrà edicions anuals, és un dels principals instruments que ha posat en marxa la Càtedra d’Emprenedoria i Innovació Social que compten amb la col·laboració dels ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès i els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, per promoure  projectes de transformació social que tenen en compte l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, alineant la seva acció amb l’Objectiu 8 de “Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom”, el qual té com a finalitat última la creació de llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom. Aquest objectiu se centra en la promoció de les activitats productives, l’ocupació digna, la creativitat i la innovació, l’emprenedoria i les microempreses i pimes, i requereix avançar cap a una economia més desmaterialitzada i circular, i assumir determinats compromisos socials, amb l’ocupació de qualitat, amb la seguretat en la feina i amb la inserció laboral, pensant sobretot en les persones joves.

Els projectes candidats han de tenir  l’objectiu social o l’objectiu del bé comú com a raó de ser de l’activitat comercial derivada, així com incorporar un alt nivell d’innovació social; els seus beneficis han de ser reinvertits principalment per assolir el seu objectiu social; i el mètode d’organització o el sistema de propietat han de reflectir la missió social de l’empresa i basar-se en la justícia social i en principis democràtics i participatius. Poden ser presentats per organitzacions socials i innovadores que combinin objectius socials amb un esperit emprenedor i que siguin gestionades d’una manera oberta i responsable, amb la implicació de les persones treballadores i consumidores i d’altres grups d’interès relacionats amb les seves activitats.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail