El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que “volem continuar sent un dels pols industrials del sud d’Europa i el territori de Catalunya que més aporta al VAB industrial de Catalunya. La indústria suposa el 28% de l’activitat econòmica de la comarca. I l’hem de protegir, impulsar i reactivar. Perquè volem que el Vallès Occidental sigui motor industrial. Perquè la indústria és fonamental per a la millora de la productivitat, la innovació i la internacionalització de l’economia, és tractora per creixement d’altres activitats, és creadora d’ocupació de qualitat, més estable, de més qualificació i més ben remunerada, és productora d’avenços tecnològics, de coneixement i de capital humà i relacional i per tot això, és generadora de riquesa i cohesió social. Amb aquest Pla posem les bases per una indústria més forta, per una indústria de futur”.
El conseller de l’àrea de desenvolupament econòmic local, Xavier Garcés, ha reforçat el valor de la concertació público-privada en el territori, i el treball realitzat per totes les entitats que formen part del Pacte en l’elaboració d’aquest nou pla.
El nou Pla està estructurat en 4 eixos d’actuació i 14 programes executats a partir de la implicació i especialització de les entitats del territori impulsant la creació d’aliances público-privades. En el Pla s’identifiquen diferents projectes en els quals podrien participar d’una manera més directa les empreses del territori.
El primer eix gira entorn la retenció, consolidació i creixement de la indústria. En aquest cas, les accions tenen a veure amb l’atracció i localització d’empreses; el suport a la reconversió industrial en sectors madurs o en afavorir a la reindustrialització de grans emplaçaments, entre d’altres.
El segon eix aborda la millora de la competitivitat i la sostenibilitat. Té l’objectiu d’enfortir l’ecosistema industrial de proximitat amb una eina d’intel·ligència artificial que augmenti les relacions b2b entre empreses, un sistema d’innovació obert amb espais de fabricació digital i en l’ús i experimentació de nous materials, processos de fabricació i productes, i l’acceleració de la digitalització, el foment de la transició ecològica i l’economia circular. També contempla actuacions de reorientació professional i de la formació en competències emergents de la població activa afectada pels canvis industrials.
El tercer eix es centra en la millora de l’entorn. Aborda la modernització i transformació digital i sostenible dels parcs industrials, l’establiment i millora de noves mesures de fiscalitat local i de la simplificació administrativa i, finalment, l’impuls d’aliances empresarials i públicoprivades pel desplegament de projectes motors i complementaris al Pla.
Finalment, l’últim eix té a veure amb el monitoratge del teixit industrial per a la presa de decisions amb l’objectiu de disminuir el risc de les empreses en una fase de retrocés i identificar oportunitats de creixement intern o mitjançant la captació d’inversions.
La implicació i la cooperació de les empreses participant en els programes i col·laborant en el seu finançament és un eix transversal en tots els programes i fonamental en el desenvolupament general de el pla.