Des del Consell també es treballa en l’impuls de diferents projectes amb potencial transformador pel territori i susceptibles de rebre finançament dels fons de recuperació europeus (Next Generation EU). Un d’aquests projectes és el projecte “Descarbonització de la indústria catalana a partir de la biomassa forestal i per a la inserció social” que lidera el Clúster de la Bioenergia de Catalunya i al qual participa el Consell Comarcal.
En aquest context, l’ens comarcal participa a la jornada “Impuls de la biomassa forestal per a ús tèrmic al sector industrial del Vallès” que tindrà lloc en línia el dimecres 2 de juny a les 10h. La jornada està organitzada pel Clúster de Bioenergia de Catalunya, l’Ajuntament de Granollers i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. La jornada, dirigida a empreses, és gratuïta i es poden fer les inscripcions mitjançant un correu al Clúster de Bioenergia de Catalunya (info@clusterbioenergia.cat) i/o en aquest formulari.
En la jornada es coneixeran de primera mà casos d’èxit de diferents sectors industrials com a exemples per tal que més indústries puguin incorporar la biomassa com a energia en els seus processos tèrmics, esdevenint projectes que impulsin la gestió forestal sostenible i la prevenció dels grans incendis forestals. Per part del Consell Comarcal hi participaran el president, Ignasi Giménez i el conseller de Territori i Transició Ecològica, Carles Rodríguez. Podeu consultar el programa complert aquí.
La biomassa com a energia renovable de proximitat
El consum de biomassa com a energia renovable és una oportunitat per al territori com a eina amb múltiples objectius: com a mesura de prevenció d’incendis, com a acció davant l’emergència climàtica i com instrument per afavorir l’economia circular a nivell local.
El Consell Comarcal treballa en la promoció de la biomassa com a font d’energia renovable, tant per a equipaments públics com privats de gran consum, des del Servei Públic Comarcal de Biomassa Forestal, creat en el marc de la iniciativa Boscos del Vallès per fomentar la gestió sostenible dels boscos de la comarca amb l’objectiu de la prevenció d’incendis forestals. L’experiència és un clar exemple d’economia circular que també promou el Consell Comarcal com a element clau per a la transició ecològica.