La reunió convocada pel Consell Comarcal va comptar amb la representació dels Ajuntaments de Matadepera, Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. Així com amb els directors de les Cambres de Comerç de Sabadell i Terrassa i representants de CECOT, CIESC i PIMEC.
El conseller de Desenvolupament Econòmic Local del Consell Comarcal, Xavier Garcés, va obrir la reunió fent referència a elements de context que cal tenir en compte per l’impuls del comerç. En primer lloc es va referir als Fons Next Generation EU, sobre els quals, tot i estar a l’espera de que se’n vagi concretant l’accés, el Consell Comarcal ja ha posat en marxa eines per estar preparats, com la creació d’una Oficina Comarcal de referència i l’organització del Fòrum Next Generation el 8 d’abril. I un altre element que va destacar va ser el desplegament de lleis recents que han de suposar una palanca de canvi, en concret la Llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUs) i la Llei de facilitació de l’activitat econòmica, ambdues aprovades al desembre del 2020. Pel que fa a l’impuls de les APEUs, un tema que feia molt de temps que s’esperava, la comarca ja s’ha començat a posar en marxa: Sabadell i Terrassa ja han identificat una zona susceptible de constituir una APEU, i Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès han sol·licitat un estudi per determinar la delimitació i tipologia que aquesta podia tenir. Els 4 municipis esperen comptar amb suport de la Diputació de Barcelona per avançar.
Pel que fa al seguiment d’actuacions realitzades des de la última sessió del grup, al novembre del 2020, es va compartir una visió general d’algunes iniciatives com: el projecte Treball, Tallent i Tecnologia, que es desenvoluparà entre 2021 i 2022 amb la participació de 7 municipis menors de 10.000 habitants i Montcada i Reixac que s’orienta a la transformació digital de les activitats econòmiques i la ciutadania i en el que es posarà èmfasi en activitats de comerç i restauració. El market place Compraprop que s’està treballant entre el grup de municipis de la Riera de Caldes per facilitar la compra de proximitat i que s’obrirà properament. I l’experiència de “Vals Rubí S’ho Val” impulsada amb molt èxit per l’Ajuntament i executada amb suport de la Cambra de Comerç de Terrassa.
La reunió es va tancar amb un intercanvi sobre propostes prioritàries, entorn actuacions de lobby, de dinamització i d’acció directa. Cal destacar la idea de treballar una Declaració conjunta per millorar les línies de suport al comerç i la fiscalitat i la creació de grups de treball específics que permetin treballar conjuntament el seguiment i l’anàlisi de l’evolució del sector, l’impuls de l’associacionisme o la promoció del comerç de proximitat amb l’ocupació de locals buits, així com obrir vies de seguiment i suport per fer avançar les APEUs,
A continuació de la reunió, els membres van poder participar en la presentació de l’estudi ”Efecte de la pandèmia de la COVID-19. Variació de les activitats de comerç i restauració al Vallès Occidental i Catalunya el 2020”, elaborat per la Cambra de Comerç de Sabadell en el marc del conveni de col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el Consell General de Cambres de Catalunya. Aquest estudi ha posat de manifest la resiliència de les empreses del sector que, tot i en molts casos haver tingut la persiana abaixada no s’han donat de baixa d’Hisenda per la necessitat d’aguantar. El president de la Cambra Ramon Alberich va posar en valor aquest aspecte per la reactivació de l’activitat però va indicar que cal tenir en compte l’impacte negatiu de les pèrdues suportades i la necessitat de mantenir ajudes. Xavier Garcés va valorar la importància d’estudis com aquest per poder tenir una visió ajustada de la realitat que ajudi a la presa de decisions orientada a la dinamització del comerç i la restauració, tenint en compte la seva importància per vertebrar les ciutats i potenciar al seu entorn la vida social i cultural així com el seu pes en l’activitat econòmica de la comarca (el comerç el 15% i la restauració el 3,5% del VAB total). Més informació i accés a l’estudi aquí.