Es tracta d’activitats d’educació en valors i el treball de sensibilització per eliminar possibles situacions de discriminació o desigualtats sigui quin sigui el seu origen. També són molt importants les activitats per Sensibilitzar, prevenir i detectar possibles situacions d’assetjament dins o fora del centre, en la quotidianitat dels infants i joves, i treballar per eliminar les desigualtats socials i culturals.
Els tallers s’ofereixen per a l’alumnat des de 1r d’ESO fins a 2n de Batxillerat a tots els centres ubicats a municipis de menys de 20.000 habitants i als centres de lleure juvenil. En aquests moments el Consell està gestionant les peticions rebudes i també es manté obert el període de noves peticions per part dels centres educatius.
Per a primer cicle d’ESO s’ofereix el taller “Diversitat sexual i de gènere” per a la prevenció de la discriminació i l’assetjament escolar LGTBIfòbic. Per a l’alumnat de 3r d’ESO es proposa el taller “Desmitificant l’amor romàntic” per identificar els diferents estereotips de gènere. Per al quart curs d’ESO el taller proposat és sobre “La Sexualitat” per abordar què entenem per sexualitat i les relacions efectives.
Pel que fa a batxillerat s’ofereix un taller per a l’alumnat de 1r curs, “Prevenció de les violències masclistes” per identificar les diferents manifestacions de les violències masclistes en diferents àmbits. Per l’alumnat de 2n de Batxillerat es proposa els tallers “La comunicació efectiva. Maneres de lligar…. tot s’hi val?” i “Prevenció de les violències sexuals i el sexpreading a l’adolescència” per sensibilitzar vers les violències sexuals com a violències masclistes.
A més a més, s’ofereix el taller “Prevenció del ciberassetjament amb perspectiva de gènere” per a l’alumnat de Batxillerat, cicles formatius i formació ocupacional, per fer visibles les dinàmiques de ciberassetjament i aprofundir en els seves arrels. Per al professorat i la comunitat educativa es proposa el taller “Perspectiva de gènere. Assessorament al personal docent i comunitat educativa”.
En marxa el concurs Piula
El passat 25 de novembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de les violències vers les dones, es va iniciar la 8a edició del concurs: “Per unes relacions igualitàries i lliures de violències masclistes”. El termini de presentació d’obres finalitza el 25 de febrer i es preveu la difusió de la valoració de les propostes rebudes dins dels actes entorn el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març. Està obert a participants de tota la comarca.
El formulari d’inscripció ja està operatiu a través de la web del Consell Comarcal www.ccvoc.cat i la proposta és animar als diferents centres educatius, espais de lleure, associacions, centres municipals per tal que participin i facin arribar la seva expressió artística al concurs PIULA.
La darrera setmana de febrer, es promourà la votació popular de les propostes presentades a concurs a través de les xarxes socials pròpies del concurs i posteriorment es publicaran les obres guanyadores per tal de sensibilitzar a favor de la igualtat, la diversitat sexual i de gènere, i contra les violències masclistes i les discriminacions perpetuades a través d’una societat basada en el patriarcat.