El conseller de Territori del Consell Comarcal, Carles Rodríguez, va posar de manifest durant el taller que “el consum de biomassa com a energia renovable és una oportunitat per al territori com a eina amb múltiples objectius: com a mesura de prevenció d’incendis, com a acció davant l’emergència climàtica i com instrument per afavorir l’economia circular a nivell local. La substitució de combustibles fòssils redueix les emissions de CO2 al mateix temps que ens ajuda a prevenir els grans incendis forestals que són fonts d’emissions incontrolades de partícules. Així mateix el foment de la gestió forestal afavoreix la preservació de les masses forestal”.
El Servei comarcal de biomassa forestal compta amb 2 calderes pròpies que subministren energia tèrmica al Consorci Sanitari de Terrassa i al Servei d’Activitats Fisicoesportives de la Universitat Autònoma de Barcelona. També s’han adherit com a usuaris del Servei per al subministrament d’estella a calderes de la seva propietat 4 ajuntaments de la comarca (Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls i, recentment, Terrassa). Tanmateix aquest mes s’ha adherit al Servei una empresa privada del sector agrari de la comarca amb necessitats d’energia tèrmica. Es calcula que la capacitat de producció anual del centre logístic a ple rendiment pot arribar fins les 6.600 tones d’estella.
Fusta d’onze municipis
Més del 80% de la fusta mobilitzada pel Servei comarcal de biomassa forestal prové de boscos de la comarca d’ 11 municipis: Castellar, Polinyà, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Terrassa, Ullastrell i Viladecavalls. La fusta adquirida per a la producció de biomassa forestal prové majoritàriament de la gestió forestal sostenible de finques forestals de propietat privada, però també s’ha adquirit fusta provinent de l’execució de franges de protecció d’incendis que duen a terme els municipis.
Menys emissions de C02 a l’atmosfera
D’altra banda, és destacable que des del Centre Logístic s’han subministrat 1.563,80 tones d’estella que equivalen al subministrament d’aproximadament més de 5 M de kW d’energia tèrmica a equipaments de la comarca, en substitució de combustible fòssil estalviant l’emissió de més de 900 tones de CO2 a l’atmosfera. L’estella forestal produïda al centre logístic es sotmet al procediment de certificació DBOSQ, que en certifica la qualitat (granulometria i humitat), així com l’origen geogràfic de la fusta (Vallès Occidental).
Nou acord per la mobilització de 15.000 tones anuals de fusta
L’empresa concessionària del Servei comarcal de biomassa ha signat un acord amb diferents entitats amb l’objectiu de subministrar progressivament part de la fusta necessària per a la producció d’estella forestal al Centre Logístic del Servei comarcal de biomassa. A l’acord hi participen Agroforestal Vallesana SCCL, una cooperativa de propietaris forestals de la comarca del Vallès Occidental; Boscat Fusta SL., associació de productors de fusta depenent de la Federació d’Associacions de Propietaris Forestals de Catalunya, amb presència també a la comarca i Explotacions Forestals de Catalunya SLU., empresa de serveis d’explotació forestal sostenible,
L’acord preveu mobilitzar conjuntament un total de 15.000 tones anuals de fusta verda, de les quals 10.500 tones correspondran a fusta destinada a la indústria de primera transformació i 4.500 tones a fusta destinada a la producció de biomassa. La quantitat de fusta mobilitzada gràcies a les sinèrgies entre els diferents actors equivaldran a la gestió de 375 hectàrees de bosc anuals. La mobilització de biomassa forestal és complementària amb la producció de fusta per a d’altres aplicacions i actua com a catalitzadora de la gestió forestal sostenible i prevenció d’incendis a la comarca.