El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, assegura que “estem amatents a veure què és el que pugui passar durant les properes setmanes i hem de ser capaços de poder donar aquesta resposta col·lectiva, de poder generar un espai de concertació en el qual hi participin el conjunt de les administracions i els principals agents econòmics i socials. En aquesta comarca tenim expertesa en la concertació, en la capacitat de cercar aliances i compromisos en el conjunt de les administracions per poder mobilitzar recursos”.
Impacte econòmic
L’Observatori del Consell Comarcal ha elaborat un complet informe sobre l’impacte econòmic de la pandèmia. Aquest es pot consultar en la seva totalitat a: http://www.ccvoc.cat/actualitat/covid-19/dades-d-interes
Al Vallès Occidental, hi ha 89.280 persones afectades per ERTOS, el 12,8% del total de Catalunya. Des del 7 d’abril (primera data amb dades disponibles), el nombre de persones afectades ha augmentat un 11,3%. Així doncs, al voltant d’un 28% de la població assalariada de la comarca està afectada per un ERTO (el 26% a Catalunya)
Al març, l’atur va augmentar en 2.619 persones respecte del febrer (+5,2%), i se situa en 52.680 persones. La taxa d’atur puja fins a l’11,89%. El creixement de l’atur del març trenca de manera sobtada la dinàmica positiva que es venia produint els darrers anys i se situa al nivell de la crisi del 2008.
Al març, l’afiliació al Vallès Occidental baixa notablement respecte del desembre del 2019. Hi ha hagut una caiguda de 12.707 afiliacions (-3,5%). Les empreses també han registrat una forta davallada: 2.547 empreses menys (-9,4%).
En l’actual context de crisi generada per la COVID-19, la destrucció d’ocupació a la comarca (sobretot assalariada) és d’una magnitud superior a l’assolida en els primers compassos de la crisi del 2008.
A nivell comarcal, la tendència a la pràctica totalitat dels municipis ha estat de disminució de l’ocupació assalariada i d’autònoms. Hi ha excepcions poc significatives. Els municipis on cau més l’ocupació (> -5%) són Barberà del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sabadell i Viladecavalls. I els municipis amb caigudes moderades (entre 0 i -2%) són Castellar del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà, Montcada i Reixac, Rubí, Cerdanyola del Vallès i Sentmenat. Les activitats més afectades per la caiguda en l’ocupació són el Comerç, l’Hostaleria, la Construcció, Activitats administratives en particular ETTs i activitats artístiques.
Mesures aplicades a la comarca
Davant l’actual situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 i la consegüent aplicació de l’estat d’alarma (Reial Decret 463/2020, del 14 de març) s’han engegat per part dels ajuntaments diverses mesures a escala municipal per tal de fer front a les dificultats del moment. Des de l’Observatori comarcal s’ha analitzat les mesures aplicades per identificar bones practiques i poder treballar en un futur
Segons el criteri de recollida d’informació els municipis de la comarca s’han adoptat un total de 179 mesures locals. Les quals 70 (39,1%) són de suport social, 65 (36,3%) corresponen a mesures de fiscalitat i 44 (24,6%) a iniciatives de suport laboral. Es poden consultar totes les mesures i un mapa interactiu a http://www.ccvoc.cat/actualitat/covid-19/dades-d-interes.