D’aquesta manera es presentarà públicament la iniciativa territorial Vallès Circular en el marc de la Cimera, conjuntament amb altres projectes territorials que han estat seleccionats per l’ocasió, com una iniciativa territorial innovadora per avançar cap a l’economia circular. La delegació vallesana a Madrid estarà encapçalada pel president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Nil López, així com també pel vicepresident 3r del Consell Comarcal i conseller de Territori i transició ecològica, Carles Rodríguez. També hi assistiran alcaldies de diferents municipis i regidors i regidores, que mantindran una agenda de contactes en el marc de la Cimera per poder abordar la transició envers l’economia circular al Vallès Occidental.
El president del Consell, Ignasi Giménez assegura que “cada govern plantejarà accions globals per complir els objectius de no contaminació, però des de cada poble i cada ciutat hem de poder articular mesures concretes que ens permetin contribuir a mitigar l’emergència climàtica. Des dels 23 municipis de la comarca, junt amb els centres de recerca i entitats econòmiques i socials, no només hem de ser més sostenibles, sinó també pilotar una transició ecològica justa que afecti les polítiques de medi ambient i sostenibilitat, d’energia, de canvi de model productiu i de consum, de model de mobilitat, de valorització i aprofitament dels residus i els recursos sense deixar ningú enrere ni augmentar les desigualtats”.
El conseller Carles Rodríguez explica que “la iniciativa Vallès Circular és l’estratègia transversal que, fruit de la cooperació publico-privada, ens ha de permetre deixar enrere el model econòmic lineal per consolidar un model circular just i equitatiu. La nostra comarca ja és pionera en dos projectes que afecten el dia a dia de milers de persones. Un d’aquests és el Recooperem: el projecte d’aprofitament alimentari a les escoles que permet, reduir el malbaratament i els residus orgànics, i alhora, proporcionar àpats saludables a famílies amb un alt grau de vulnerabilitat. Un altre projecte pioner és la generació d’energia neta gràcies a la creació del Servei de Biomassa Comarcal, al mateix temps que es fa una important tasca de prevenció d’incendis gràcies a la implicació dels propietaris forestals. També estem elaborant el Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’Aire, que marcarà accions i mesures a implementar des dels diferents municipis”.
Per la seva banda, el president el Consorci per a la Gestió Residus, Nil López, assegura que “estem treballant amb els municipis per implementar nous sistemes de gestió de residus que ens permetin assolir uns majors percentatges de reciclatge, però al mateix temps treballem per tal d’aconseguir una major valorització del residu produït. Les obres que properament començaran a la Planta de Biometanització de Can Barba ens permetran augmentar la capacitat de producció d’energia a partir del reaprofitament de la matèria orgànica”.