Buscador per paraules clau
12 novembre 2019

El Consell Comarcal dona visibilitat a la situació actual de la dona en el sector industrial amb l’exposició “A la indústria on són les dones?”

Aquest dilluns s’ha inaugurat l’exposició “A la indústria, on són les dones?”, una mostra del Consell Comarcal que els propers mesos visitarà els municipis de la comarca. La primera parada l’ha fet a la seu de la UPC de Terrassa. Aquesta exposició està emmarcada en el pla d’execució anual “Talent femení i transformació de la indústria al Vallès Occidental”, un projecte que té com a missió preparar les dones participants per la transformació que la tecnologia i la sostenibilitat està incorporant als llocs de treball, sensibilitzant i aplicant mesures al teixit productiu per al canvi social a l’empresa. En aquesta iniciativa hi participen 15 dones de la comarca que tenen una formació tècnica alta.

L’exposició està organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental en el marc del Pacte per a la Reindustrialització del Vallès Occidental i està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc programa de projectes innovadors i experimentals “Talent Femení i transformació a la indústria” i del projecte “Teixint metodologies per l’ocupació al Vallès Occidental” de la Diputació de Barcelona.

La mostra consta de quatre grans eixos: la indústria 4.0, la situació actual de la representació femenina a la indústria, discriminacions per raons de gènere i sexe i el Pla d’Igualtat.

Primer se situa l’espectador en context, explicant què és la indústria 4.0, una realitat encara molt incipient a Catalunya. Aquest concepte té diverses definicions d’experts en tecnologia, de les quals es pot extreure que significa, bàsicament, a la implantació de les noves tecnologies de la informació en els processos productius, de manera que aquests siguin més flexibles i es pugui incloure, fins hi tot, tota la cadena de valor.

A partir d’aquí, es tracta la situació actual de la representació de la dona a la indústria. A Catalunya, les dades de l’EPA (Enquesta de Població Activa) assenyalen que el nombre de dones ocupades és un 11% inferior al nombre d’homes ocupats. La desigualtat més important, però, es produeix en la contractació segons el tipus de jornada: les dones tenen un 26% menys de contractes a temps complet que els homes. A més, la bretxa salarial entre homes i dones és del 15%. D’altra banda, segons l’EPA del 2016, a Catalunya el 28,5% de l’ocupació en el sector industrial és femenina (166.400 dones envers 417.100 homes).

Pel que fa a les discriminacions per raons de gènere i sexe, l’exposició tracta diferents apartats:

– Estudis i ocupació: El nivell d’estudis no es correspon amb les ocupacions superiors i tampoc amb les retribucions, afectant negativament a les dones.
– Violència masclista: L’assetjament sexual i per raó de sexe és una realitat amagada al nostre país. Un estudi de l’Instituto de la Mujer del 2006 assenyalava que a l’Estat espanyol més de 800.000 treballadores declaraven patir assetjament, 180.000 de les quals, molt greu.
– Diferència salarial: En aquest sentit, es pot distingir una discriminació directa (homes i dones que presenten les mateixes característiques personals i professionals tenen un salari diferent); i una discriminació indirecta (determinades característiques personals i laborals diferents entre homes i dones poden portar a una retribució diferent).
– Discriminació Trans: Les persones transgènere i/o transsexuals són tres vegades més propenses que la majoria de la població general a estar en situació de desocupació i tenen el doble de probabilitats de viure en la pobresa.

Per últim, en l’eix del Pla d’Igualtat s’explica  com fer un Pla d’Igualtat i com motivar a l’empresa a crear-lo en el cas que no existeixi.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail