El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat avui en roda de premsa que “en aquesta setmana que es celebra la Cimera del Clima creiem important mostrar aquesta actuació que s’ha fet després de les obres de millora del Consell, amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques que ens permeten una autosuficiència en el consum elèctric”. “El Consell d’alcadies va ser ferm en la seva declaració d’emergència climàtica i les administracions hem de fer actuacions que puguin ser model, tant per a altres administracions com per als particulars. El Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’aire ha de donar resposta a les actuacions més immediates que podem engegar”, afegeix Giménez.
En la mateixa línia, el vicepresident 3r i conseller de Territori i transició ecològica, Carles Rodríguez afegeix que “des del govern comarcal tenim clar que la transició ecològica és un canvi de no rentorn. Divendres ens ho deien els joves del Divendres ens ho deien els joves del #fridayforfuture a Sabadell i ahir ens ho deia Gretha Thunder a la Cimera del Clima: els polítics hem de fer més. Aquest d’avui és un pas important però no n’hi ha prou. Els propers quatre anys treballarem en aquesta qüestió: des del projecte Boscos, amb la instal·lació de punts de càrrega elèctrica i amb tot el treball que es farà amb el Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’aire”.
Aquest projecte pretén estalviar emissions per valor de 13.37 tCO2/any, que és podria equiparar a uns 2.900 trajectes d’un cotxe mig i per a un trajecte de 40km. L’estalvi valorat a la factura energètica esta previst en 6.000 €/any per al conjunt de la instal·lació, inclosos el conjunt d’impostos i diferents termes de la factura.
El cost total del conjunt de la instal·lació ha estat de 82.000 euros. L’amortització de la inversió és situa entre 12 i 14 anys amb una vida útil de la instal·lació de més de 20 anys, amb els corresponents estalvis energètics i econòmics. A més d’aquesta inversió també s’han fet altres actuacions per la millora d’eficiència energètica i per la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle als edificis, amb la substitució de finestres i tancaments, la col·locació de protectors solars a les cobertes i la millora dels aïllaments dels edificis. També s’ha millorat el sistema d’enllumenat interior, aconseguint que el conjunt d’aquest sistema sigui tecnologia LED, amb la corresponent millora mediambiental, dels llocs de treballs i de la despesa a la factura energètica
Instal·lació fotovoltaica per a autoconsum
La instal·lació ocupa la totalitat de la coberta plana de l’edifici Arraona i la superfície ocupada és d’uns 640m2 aproximadament. Disposa d’una potencia màxima (pic) d’uns 28,5 quilowatts aproximadament. El repartiment finalment ha estat de 23,5 quilowatts per l’edifici Ègara (cobertura del 20% del consum anual d’aquest edifici) i 5 quilowatts per l’edifici Arraona (cobertura del 20% del consum anual d’aquest edifici).
Val a dir que disposar d’una cobertura del 20% del consum total de cada edifici, correspon a més del 80% de consum fixe que suposa el sistemes d’enllumenat i d’ordinadors.
Es tracta d’una instal·lació d’autoconsum sense injecció amb equips de mesura bidireccional. És a dir, la instal·lació gradua i gestiona la seva producció fotovoltaica perquè mai produeixi més del realment consumit, i així no s’injecta cap sobrant a xarxa de distribució.
La instal·lació fotovoltaica està en funcionament segons el Reial Decret 244/2019, de 5 d’abril, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica i que dona un sentit més ampli a la l’autoconsum i en facilita la tramitació.
Aquesta instal·lació, dins del seu sistema de control, disposa d’un gestor energètic amb servidor web que ajuda al control de la mateixa.
Integració a la Plataforma Sentilo
La instal·lació fotovoltaica del Consell Comarcal està integrada a la Plataforma Sentilo, una plataforma de sensors i actuadors de codi obert dissenyada per adaptar-se a l’arquitectura Smart City. Ha estat patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona, com a part d’un projecte iniciat el novembre de 2011. Integrar-se a la plataforma és un recurs tècnic que ofereix la Diputació de Barcelona en el seu Catàleg de Serveis als ens locals, el Consell Comarcal ho ha sol·licitat i n’ha rebut l’aprovació.
Aquesta plataforma ens permet administrar, visionar o cedir les dades dels diferent components i sensors associats i que incorporem en un futur altres organitzacions, també podem mostrar les lectures dintre del mapa públic per fer difusió i conscienciació en temes mediambientals.
Objectius de Desenvolupament Sostenible
La instal·lació de les plaques fotovoltaiques per a autoconsum del Consell Comarcal estan en consonància en diferents punts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
L’Objectiu 7, Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones, preveu per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable en el conjunt de fonts d’energia i duplicar la taxa mundial de millora de l’eficiència energètica.
L’Objectiu 11 vol aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles i l’Objectiu 13, adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest. I també respon a l’Objectiu3, garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats, preveient per a 2030, reduir substancialment el nombre de morts i malalties causats per productes químics perillosos i la pol·lució de l’aire, l’aigua i el sòl.