Els espais de fabricació i divulgació digital sónequipaments que disposen d’impressora 3D, de talladora làser i de vinil, escàner 3D, fresadora digital, dotació informàtica i programari, entre altres equips. L’objectiu d’aquests espais és contribuir a l’acceleració i la implantació de tecnologies 4.0 a les empreses, la formació, el reciclatge i l’especialització de professionals així com la sensibilització per despertar les vocacions industrials.
Aquests espais representen una oportunitat per apropar la cultura digital i les tecnologies avançades a la ciutadania, les persones emprenedores, empreses i ens públics. D’una banda estimulen la creativitat, la proactivitat de les persones i la inquietud de fer coses. La fórmula associada a “fer les coses un mateix” permet establir una relació diferent amb el coneixement i l’aprenentatge.
També permeten apropar la digitalització de les empreses (especialment PIME’s i Start-up), autònoms i emprenedors mitjançant la disposició de recursos tècnics i materials necessaris per al desenvolupament de prototips, projectes així com l’adquisició i millora de les competències digitals. A més es basen en l’aprofitament dels recursos i el canvi de valors en el consum. S’apliquen els principis que busquen la reparació, la reutilització, la transformació i l’aprofitament de productes i materials, a través de les tecnologies digitals per produir un mateix (o en comunitat) allò que es necessita, i fer reparacions per allargar el temps de vida dels béns i fugir de l’obsolescència programada.
Trobada a Castellar del Vallès
Representants de 10 espais i entitats han participat avui al Taller Participatiu “Xarxa d’espais de fabricació digital” que s’ha celebrat a Castellar del Vallès, organitzat pel Consell Comarcal en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental. Amb aquest taller participatiu es vol iniciar el treball en xarxa comarcal, la intercooperació i la participació entre els diferents agents implicats en la innovació social digital de la comarca. L’objectiu de la sessió és impulsar noves formes de cooperació i línies d’acció conjuntes entre els diferents espais de creació i divulgació digital per promoure un ecosistema d’innovació a la comarca.
El president en funcions del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha explicat que “com a Consell Comarcal estem convençuts que la innovació ha de ser una aposta pels propers anys, donant suport al desenvolupament de projectes com en la identificació dels recursos necessaris”. També ha afegit que “ens trobem en un moment d’oportunitat pel conjunt de la comarca”.
El Consell Comarcal compta amb un programa de desenvolupament local amb una subvenció de la Generalitat (SOC) fins al desembre 2019. La voluntat és crear xarxa i projectes compartits que permetin consolidar i fer créixer els recursos existents, i garantir l’accés del conjunt del territori a aquest tipus de recurs amb la màxima equitat.
L’Economia del Coneixement aporta el 1r trimestre de 2019 al Vallès Occidental un total de 148.731 llocs de treball, que representa el 38% dels llocs de treball total de la comarca. Aquest sector abraça moltes activitats: el 30’2% són serveis basats en el coneixement i el 7’8% restant són activitats d’alt contingut tecnològic, bàsicament de la indústria.