Buscador per paraules clau
23 maig 2019

El Vallès Occidental tanca el 2018 amb un balanç econòmic positiu i consolida la recuperació del mercat de treball

L’Observatori del Consell Comarcal ha publicat aquesta setmana el Flaix Socioeconòmic del 4t trimestre de 2018 i la valoració de les dades d’evolució de l’any. En termes generals, l’any 2018 va tancar amb un balanç favorable en l’evolució dels principals components del teixit productiu: 12.705 assalariats, 922 autònoms i 192 empreses més respecte el quart trimestre de 2017. Així mateix es va mantenir la tendència de recuperació de l’ocupació iniciada el 2014. La xifra d’assalariats se situa per sobre de la registrada a l’inici de la crisi. Tot i les dinàmiques positives generals, s’evidencien alguns comportaments negatius: l’elevat nombre de contractes de menys d’un mes de durada, l’augment de l’atur anual en el grup de 16 a 29 anys, i la cronificació de l’atur en majors de 45 anys.

El creixement anual dels assalariats i empreses ha estat lleugerament més intens que el conjunt de Catalunya. El Vallès Occidental ha contribuït durant el 2018 al 12%  creixement d’assalariats de Catalunya. El bon comportament del teixit econòmic ha suposat una millora general dels indicadors del mercat laboral. La taxa d’atur registrat se situa en el 11,1%, lleugerament per sobre de la de Catalunya (10,90%), i dos punts per sota de la registrada per la comarca a l’últim trimestre del 2008.

Sectors econòmics

Respecte l’any anterior, hi ha hagut un creixement de llocs de treball i d’empreses en tots els sectors d’activitat, amb l’excepció de l’agricultura.

Dins del sector serveis, que agrupa poc més del 70% de l’activitat productiva de la comarca, lideren en creació de llocs de treball els serveis relacionats amb l’empresa i els serveis al consumidor. Les activitats que més incrementen l’ocupació són les relacionades amb l’administració pública i serveis socials, així com, les activitats d’edició, cultura i lleure i les relacionades amb serveis financers.

El sector industrial, que aporta el 23% dels llocs de treball de la comarca i el 17% de les ocupacions industrials de Catalunya, ha augmentat l’ocupació en totes les activitats i, amb més intensitat, a les extractives, l’agroindústria i el metall. 

El sector de construcció, on destaquen les activitats de construcció d’immobles, continua amb l’acceleració iniciada al 2014, amb un creixement anual de més de 3 punts per sobre de Catalunya.

Activitat, ocupació i atur

Per cinquè any consecutiu hi ha hagut un augment de la població activa registrada a la comarca. La taxa d’activitat estimada continua la tendència ascendent i se situa en un 74,4% l’últim trimestre del 2018.

Des del 2014 l’increment de l’activitat ha anat acompanyat d’un descens de la població desocupada.

La taxa d’atur registral cau fins el 11,1% el desembre de 2018 i s’aproxima a la mitjana catalana. L’atur té major incidència entre les dones, la població jove i d’edat més avançada.

Durant el 2018 es van autoritzar 29 expedients de regulació de l’ocupació que, en total, van afectar 1.196 treballadors. Es manté la tendència descendent del nombre d’expedients autoritzats. Tanmateix, el volum de treballadors afectats registra un notable creixement respecte l’any anterior. La indústria és, de nou, el sector d’activitat que concentra més expedients autoritzats i treballadors afectats.

Contractació

Durant el quart trimestre es van formalitzar 88.507 contractes. El volum de contractació anual assoleix el màxim històric des del 2008. Els contractes temporals continuen sent la modalitat predominant en el mercat de treball. Només el 14,8% dels contractes signats a la comarca durant el darrer trimestre eren indefinits.

La contractació temporal és majoritàriament de curta i molt curta durada: dos de cada tres contractes són d’una durada inferior a l’any. El gruix de les noves contractacions es corresponen amb ocupacions elementals, que requereixen baixos nivells de formació, i en activitats del sector serveis.

                                                                                               

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail