La primera part de la sessió ha estat un Think Than en economia circular, on s’han compartit solucions circulars en 4 àmbits: la gestió eficient dels recursos (aigua, energia i residus), Ecoinnovació i nous models de negoci, Nous recursos per a serves i productes i Transformació del packaging i la logística. Les empreses CELSA Group, BASF Espanya i Recyclers Market han presentat la seva estratègia per l’economia circular, cadascuna en un àmbit. A més, 17 empreses han explicat, en format elevator pitch, les seves propostes de productes i serveis.
Seguidament, les persones assistents han pogut fer xarxa i conèixer 45 organitzacions instal·lades en carpes a l’interior i l’exterior del Nodus Barberà. S’han agrupat les empreses en diferents categories i s’han pogut conèixer productes específics, fruit de l’economia circular. Les empreses participants han estat:
En paral·lel a l’exposició, s’ha obert l’espai Àgora de l’economia circular , un espai per compartir com avançar cap a l’economia circular, intercanviant reflexions, interessos, ofertes, demandes… de forma oberta o a l’entorn de 3 taules temàtiques:
Què és el Vallès Circular?
El Vallès Circular és una iniciativa de concertació entre 39 entitats públiques i privades, que van signar l’Acord Vallès Circular l’any 2017, i que posa està desenvolupant una estratègia per recolzar la implementació de l’economia circular a la comarca amb actuacions de suport a les entitats, a les empreses i a la ciutadania. Des de la Generalitat de Catalunya, l’any 2018 es va posar en marxa el Catalunya Circular com un instrument de dinamització i suport a la política transversal que es desenvolupa en aquest àmbit. I des de l’Ajuntament de Barberà del Vallès treballen des de l’any 2015 en el projecte Simbiosi Industrial, conjuntament amb Sabadell i Sant Quirze del Vallès, tot impulsant la divulgació de l’economia circular i la detecció d’oportunitats de simbiosi en el territori.
El Market Place és una jornada oberta a empreses de tots els sectors i una bona oportunitat per conèixer què és l’economia circular, perquè es necessari el canvi i com es pot aplicar a partir de propostes concretes que ajuden a reflexionar sobre els canvis que pot afrontar cada organització. Es tracta d’una jornada en la que es presenten propostes orientades a superar el model productiu actual. Superar l’economia lineal, basada en “extreure, produir, consumir i llençar”, és un tema que cada vegada està més present en les tendències del mercat i en les estratègies i normatives que marca la Unió Europea, que apliquen els estats i que obre oportunitats per a la innovació avançant cap a una activitat econòmica més sostenible i competitiva