El projecte “Caminar en Família” és un instrument perquè els professionals puguin oferir un recurs grupal a les famílies en els diferents moments del procés d’acollida. Incorpora tres fases per facilitar el procés d’acollida. Durant la fase inicial s’afavoreix l’acceptació de la mesura de separació en pares i fills. A la fase mitja es manté el vincle afectiu en les visites i els contactes entre pares i fills. En la fase final es permet la preparació de la tornada a casa i es produeix el retorn dels fills amb garanties d’èxit.
L’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Vallès Occidental va implantar el programa Caminar en família durant el 2017 amb l’objectiu principal de facilitar el retorn dels nens i nenes tutelats amb els seus progenitors el més aviat possible i sostenir la reunificació familiar un cop estan a casa. Durant el 2017 es va fer el seguiment de 15 famílies i durant 13 durant aquest 2018. En total, se’n beneficien 39 persones.
El programa té l’objectiu d’ ajudar a les famílies amb fills i filles d’entre 8 i 16 anys que es troben acollits en família o centre residencial, i que tenen un pronòstic de reunificació amb els seus pares i mares. Al projecte hi participa un educador i una tècnica de l’EAIA.
Durant els mesos de febrer i març del 2017, l´Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) del Vallès Occidental, juntament amb l´EAIA de Terrassa, van començat a implementar part del Programa amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Lleia (UdLL).
Actualment aquest projecte es duu a terme dins el marc de la col·laboració amb el Grup d’Investigació en intervencions socioeducatives en la infància i l’adolescència. El programa grupal es porta a terme juntament amb l’EAIA de Terrassa, EAIA de Sabadell, els CRAE on estigui institucionalitzat l’infant o els tècnics del SIFE referent de l’acolliment que s’estigui plantejant el retorn.