L’informe s’ha elaborat amb l’objectiu de donar a conèixer pràctiques d’economia circular a la comarca i promoure noves experiències que facilitin la construcció del Vallès Circular, així com la transició cap a un model econòmic més sostenible amb capacitat per reduir l’impacte en el medi ambient i millorar les condicions de vida del territori i la ciutadania.
Ha estat possible gràcies a la participació de professionals procedents d’empreses, administracions, organitzacions empresarials o entitats sense ànim de lucre que, en el marc d’un espai de col·laboració, van compartir coneixements sobre diferents pràctiques. La majoria de les experiències estan impulsades per administracions públiques i centres de recerca.
Pel que fa als sectors d’activitat, es recullen iniciatives de l’àmbit de l’alimentació, construcció, tèxtil, sanitari, maquinària o farmacèutic entre d’altres. Les 53 experiències que es troben al document s’agrupen en diferents categories d’estratègia circular: residu com a recurs (21), recursos (4), disseny (10), allargar la vida dels productes (4), model de negoci (9) i altres (5).
La informació està recollida en un document accessible a través del portal del Vallès Circular.
“Mapeig d’Economia Circular del Vallès Occidental”
La jornada va tenir lloc el passat 8 de febrer a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental on hi van participar una cinquantena de persones, la majoria representants d’entitats involucrades en la promoció de l’economia circular a la comarca.
La sessió va estar impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Leitat Technological Center i el Parc de Recerca de la UAB, per posar en valor i fer visibles les activitats d’economia circular a la comarca i reforçar el posicionament del Vallès Occidental com a territori de referència en l’impuls de la circularitat.
Aquesta jornada es va desenvolupar en el marc de la Circular Economy Mapping Week, una iniciativa a nivell mundial promoguda pel Circular Economy Club (CEC), que va tenir lloc de forma simultània en 48 ciutats del món com ara Amsterdam, New York, Buenos Aires, Londres o Munich, entre el 5 i l’11 de febrer de 2018. L’objectiu de la iniciativa consisteix en reunir un gran número d’experiències en economia circular que podran ser accessibles properament en un directori obert al portal del CEC que serveixi com a referència mundial.
La iniciativa va comptar amb la subvenció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local” i de la Diputació de Barcelona.