Buscador per paraules clau
02 març 2018

El Consell Comarcal obre el debat per explorar nous models de garantia de rendes

Avui s’ha celebrat la jornada “Cap a un nou model de garantia de rendes” que ha comptat amb l’assistència d’una setantena de persones, ha tingut lloc aquest matí al Consell Comarcal amb l’objectiu de treballar conjuntament pels drets i oportunitats de tothom i per fer front a la pobresa i les desigualtats. Aquesta sessió sorgeix arrel d’un acord aprovat pel Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental i d’un estudi elaborat per l’Observatori Comarcal. El projecte s’emmarca en el Pla de Treball 2018 – 2019 de la Comissió Mixta d’Observació Permanent de la Pobresa i les Desigualtats del Vallès Occidental.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha donat la benvinguda als assistents i ha recordat la importància d’una estratègia compartida per treballar conjuntament a nivell comarcal, fent front a la pobresa i reduir les desigualtats presents a la comarca. El president comarcal ha dit que “malgrat que estem a punt de recuperar les xifres d’ocupació i de generació de riquesa d’abans de la crisi, el model econòmic i social actual no garanteix a tothom una vida digne”.

La jornada “Cap a un nou model de garantia de rendes. Perspectives i situació actual”, ha comptat amb una primera part destinada a reflexionar sobre els models de renda viables i necessaris, i sobre com s’han articulat els models autonòmics de garantia de rendes. En la segona part, s’han presentat tres experiències de models de garantia de rendes que s’estan executant actualment i que marcaran el camí del nou model que es vol construir, presentades per Lluis Torrens, Josep Vidal i Luís Sanzo.

L’escenari on es situa aquesta jornada és l’acord “Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i les desigualtats” aprovat pel Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental i sorgit d’un estudi específic realitzat per l’Observatori Comarcal. A partir d’aquí, es van designar un seguit de mesures a emprendre de forma conjunta entre les administracions locals amb la col·laboració d’entitats i agents socials. L’objectiu del projecte és canviar el model d’intervenció actual i eradicar la pobresa estructural que segueix present en la societat.

Actuacions del Consell Comarcal

La Comissió Mixta d’Observació Permanent de la Pobresa i les Desigualtats del Vallès Occidental té l’objectiu de treballar pels drets i les oportunitats de tothom, fer front a la pobresa i reduir les desigualtats. Està formada per diferents agents públics i privats que actuen i tenen coneixement en l’àmbit de les desigualtats i la pobresa, i actualment està desenvolupant un Pla de treball pels anys 2018 – 2019.

Des de la comissió s’estan desenvolupant treballs entorn a l’estudi en curs “Renda Bàsica de Ciutadania: models d’implementació i escenaris del Vallès Occidental”. Aquest instrument pretén situar la temàtica a l’agenda local de la comarca, explorar nous models de garantia de rendes existents, estimar els escenaris d’implementació de tres models de garantia de rendes a la comarca, fer el seguiment de l’actual RGC de Catalunya a la comarca i activar la participació territorial de forma permanent.

També s’està elaborant un Mapa de recursos contra la pobresa i la desigualtat, per identificar i quantificar els recursos públics i privats dedicats a cobrir les necessitats bàsiques de la població de la comarca, com l’habitatge digne, alimentació i higiene suficients i l’accés a l’energia.

Cal posar en valor el projecte estratègic del Salari Mínim Comarcal, ja que l’èxit d’un nou model de renda garantida requereix d’un mercat laboral de qualitat. L’objectiu és fer l’administració local del Vallès Occidental un motor de l’aplicació d’aquest salari mínim, amb un llindar de 1.071€ en les retribucions dels treballadors/es i en les contractacions dels serveis externs.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail