Buscador per paraules clau
09 febrer 2017

700 alumnes de la comarca visiten cada any Mercavallès

• El mercat públic comarcal, gestionat pel Consell Comarcal, acull setmanalment desenes de joves d’edats molt diverses amb l’objectiu de donar a conèixer als estudiants el funcionament diari de l’establiment i la varietat de productes que s’hi comercialitzen. • Des que va començar la iniciativa el 2008 han participat en aquesta activitat 5.000 nois i noies de la comarca. • Recentment han passat pel mercat un grup d’ alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Jonqueres de Sabadell. Els joves formen part d’un mòdul de cuina i la visita els ha estat molt profitosa per conèixer productes difícils de trobar i debatre diferents maneres de cuinar-los.

Mercavallès és després de Mercabarna, el segon mercat de titularitat pública més important de Catalunya i acull cada any 700 alumnes d’edats molt diverses. El mercat, gestionat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, organitza setmanalment visites amb l’objectiu de donar a conèixer als estudiants el funcionament diari de l’establiment i la gran varietat de productes frescos i elaborats que s’hi comercialitzen. Des que va començar la iniciativa el 2008 han participat en aquesta activitat 5.000 nois i noies de la comarca. L’activitat forma part de l’oferta d’activitats educatives del Consell Comarcal.

Mercavallès distribueix al major i per tant, no ven a particulars sinó a comerços minoristes, empreses d’hostaleria, serveis de càtering i escoles. La visita s’adapta sempre a les característiques del grup amb l’objectiu que s’ajusti al màxim als interessos dels joves i els sigui el més profitosa possible.En el cas dels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Jonqueres de Sabadell, al tractant-se d’estudiants de cuina, la visita s’ha centrat sobretot en conèixer productes exòtics i debatre diferents maneres de cuinar-los.Mentre passejaven per les diferents parades els joves han pogut veure, tocar i olorar verdures estranyes com la col llombarda, l’api nap, les xirimoies o el fonoll.

A part de descobrir productes difícils de trobar a les botigues, els estudiants també han après les propietats medicinals d’alguns aliments i receptes de cuina molt curioses. Per exemple que les mongetes queden molt bones fetes a la planxa, que la remolatxa es pot acompanyar amb síndria i cireres o que la carbassa combina a la perfecció amb la mel i el cuscús.

La visita també serveix als estudiants per veure de primera mà quin és el funcionament diari del mercat i conèixer la seva història. Mercavallès va néixer el juny de 1972 amb la voluntat de ser el principal proveïdor d’alimentació del Vallès Occidental. Amb el pas dels anys però el mercat va anar creixent i augmentant la seva àrea d’influència. Actualment, amb més de 40 anys d’experiència en el sector de l’alimentació, Mercavallès abasta i distribueix a l’engròs fruites, verdures i productes frescos a altres comarques dels voltants del Vallès Occidental com: el Vallès Oriental, el Maresme, el Bages, l’Anoia o el Baix Llobregat.

Un altre motiu pel qual es fan les visites és per promoure l’alimentació sana i saludable entre els més joves.  Durant les explicacions els estudiants també poden reflexionar sobre la varietat, la temporalitat i la procedència del productes. Amb la globalització es poden trobar fruites i verdures de tota mena tot l’any però els majoristes de Mercavallès sempre aconsellen menjar productes de proximitat i de temporada  principalment per dos motius. En primer lloc, per un sentit purament fisiològic, és a dir perquè cada aliment té un sèrie de característiques que van molt lligades a l’època de l’any i en segon lloc, per raons climatològiques perquè una fruita madurada al seu ritme sempre resulta més bona i natural que una peça que es cull verda al seu país d’origen i s’importa cap aquí en cambres frigorífiques.

Actualment al mercat hi treballen prop de 300 persones entre venda de gènere, personal de càrrega i descarrega i personal administratiu.          Els titulars de Mercavallès són els ajuntaments de Sabadell i Terrassa, després de la dissolució de l’antiga Mancomunitat Terrassa-Sabadell l’any 1993. Aquests ajuntaments, per acord dels respectius plenaris, varen delegar la gestió de Mercavallès al Consell Comarcal del Vallès Occidental, a qui correspon l’organització, direcció, funcionament i potestat reglamentària d’aquest servei públic municipal.

Les sortides matinals a Mercavallès sempre acaben amb una il·lustrativa projecció audiovisual i amb un regal. Mercavallès obsequia a cada alumne amb una bossa de fruita del mercat.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail