Buscador per paraules clau
14 desembre 2016

El Consell Comarcal farà obres de prevenció d’incendis a 18 municipis de la comarca el 2017

El projecte pretén millorar les infraestructures dels boscos amb l’objectiu d’augmentar l’eficiència dels mitjans d’extinció d’incendis en casos de foc. Es destinaran al voltant de 400.000 euros a arranjar camins, mantenir i millorar punts d’aigua i ampliar franges perimetrals al voltant d’urbanitzacions i camins.

El Consell Comarcal del Vallès Occidental durà a terme obres de prevenció d’incendis a 18 municipis de la comarca amb l’objectiu de millorar les infraestructures dins dels espais forestals i augmentar l’eficiència dels mitjans d’extinció en cas de foc forestal. Les obres  de prevenció, que es licitaran aquest mes de desembre, i que es realitzaran durant l’any 2017, formen part del projecte reformat “Actuacions prevenció incendis forestals – anualitat 2015. Projecte Boscos Vallès 2012-2017”. 

Amb aquestes obres es pretén facilitar la feina a les dotacions dels equips d’extinció, aconseguint que accedeixin al bosc amb més facilitat i seguretat,  i intentant també reduir la velocitat de propagació de les flames.

Per tirar endavant el projecte s’han destinat al voltant de 400.000 euros. Aquests diners venen subvencionats per la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de governs locals 2012-2015. El projecte engloba obres d’arranjament de camins, manteniment i millora de punts d’aigua i actuacions silvícoles destinades a mantenir, ampliar i obrir franges perimetrals al voltant d’urbanitzacions o a banda i banda de camins.

Aquest dimecres al migdia s’han presentat les obres de prevenció d’incendis en un dels punts on es realitzaran les actuacions, al municipi de Castellar del Vallès, a la zona de l’Era d’en Petasques. A l’acte hi han estat presents el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, acompanyat del president de la Comissió Informativa de Territori i alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbè.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha subratllat “l’important paper que té el Consell Comarcal de vetllar i preservar el patrimoni natural que tenim a la comarca. L’objectiu d’aquest projecte és abaixar el risc d’incendis per tenir millors condicions forestals de cara a l’estiu”. També ha agraït “la col·laboració dels ADF, que voluntàriament es preocupen per preservar els espais forestals i que fan una feina molt important als boscos”.

El president de la Comissió Informativa de Territori i alcalde d’Ullastrell, Joan Ballbè, ha posat de manifest que “al Consell Comarcal  no es feien actuacions d’aquest estil des de 2008”,  destacant “la importància d’aprofitar aquesta injecció de recursos subvencionats per part de la Diputació de Barcelona”. “ A petició del Consell d’alcaldes es va creure interessant destinar un ajut de la Diputació de Barcelona a aquesta qüestió”, ha afegit.

També ha explicat que “des del Consell estem treballant en la línia de tancar cercles, és a dir, els propietaris han de veure la necessitat i l’ajut de que poden vendre i gestionar la fusta, empreses silvícoles han de treure un rendiment per poder netejar els boscos i que li sigui rentable, i usuaris, que poden ser els propis ajuntaments i altres, que generin una demanda de consum de biomassa”.

De la seva banda, l’enginyer de forest del Consell Comarcal, Albert Pàmies, ha detallat que “el pressupost per tirar endavant aquest Pla de Prevenció d’Incendis s’ha repartit proporcionalment segons la superfície forestal de cada municipi: per aquest motiu, als municipis on hi ha més massa forestal s’hi faran més actuacions”.

 Obres de prevenció d’incendis a camins i franges

L’arranjament dels camins, que inclou l’eliminació de punts crítics, ha de permetre una major seguretat dels vehicles d’extinció. D’altra banda, les franges de seguretat tenen l’objectiu de reduir la velocitat de propagació inicial d’un foc al reduir la càrrega de combustible i  la continuïtat horitzontal del mateix, donant més opcions a arribar abans que el foc es descontroli. També redueixen la probabilitat inicial d’esdevenir un foc de capçades al trencar la continuïtat vertical del combustible en els moments inicials en aquelles zones més susceptibles de patir una ignició fortuïta.

Obres de prevenció d’incendis a punts d’aigua

Durant les obres també es revisaran i milloraran diferents basses i punts d’abastament d’aigua localitzats tres a Rellinars i dos a Terrassa amb la finalitat de facilitar les tasques de captació d’aigua en cas d’incendi.

Treball conjunt amb la Federació d’ADF

Des del Consell es vol potenciar diferents actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca del Vallès Occidental. Aquestes actuacions s’emmarquen en les funcions que el Consell té assignades en l’àmbit de l’ordenació del territori.

El punt 4.10 del vigent Pla d’Actuació Comarcal (PAC) fa referència a les infraestructures i actuacions destinades a prevenir grans incendis forestals. Aquestes vertebren l’accés a àmplies zones de naturalesa forestal i milloren la seguretat potencial dels boscos i dels seus usuaris.

Cada any la Diputació de Barcelona consensua amb els diferents ajuntaments de la comarca del Vallès Occidental obres de prevenció d’incendis. Les actuacions que promou el Consell Comarcal són complementàries a les que s’executen anualment a la comarca i s’emmarquen sota el programa Xarxa de Governs Locals 2012- 2015 impulsat també per la mateixa institució pública provincial.

Prèviament, abans de tramitar l’expedient de contractació de les obres s’han hagut de signat convenis amb els ajuntaments dels 18 municipis on s’executaran les obres i s’han tramitat autoritzacions amb tots els propietaris privats afectats pel projecte.

 

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail