Buscador per paraules clau
18 novembre 2016

El pressupost comarcal pel 2017 s’aprova sense cap vot en contra

• Els comptes tenen un import global de 19’7 milions d’euros • El 80% del pressupost es dedica a les actuacions de Cohesió i qualitat de vida, amb increments per a beques menjador, Servei d’atenció a domicili, pobresa energètica i contractació de nous professionals • S’iniciarà un estudi per posar en marxa un nou Servei comarcal d’Energia, per millorar l’eficiència energètica i l’estalvi econòmic als ajuntaments i s’engega un programa de suport a la pobresa energètica • La despesa política s’ha reduït en un 50% respecte 2014

El Ple del Consell Comarcal va aprovar ahir per majoria el Pressupost de la institució per l’any 2017. Ho va fer sense cap vot en contra, amb el suport dels grups comarcals del PSC, ERC, PDECat, Demòcrates de Catalunya i el Partit Popular, i amb l’abstenció de l’Entesa, CUP-CAV i Ciutadans. El pressupost aprovat s’ha construït en base al nou Programa d’Actuació Comarcal (PAC) i als quatre eixos de treball que estableix. L’eix 1: Cohesió i qualitat de vida, s’emporta el 80% del pressupost comarcal, amb un increment de més de dos milions d’euros respecte el pressupost 2016. L’import global del pressupost és de 19.789.506 euros.

Aquest import global de 19’7 milions d’euros suposa un increment de l’1% respecte al pressupost de 2016. Val a dir que el pressupost 2016 incorporava 1’99 milions d’euros per a les inversions del projecte Boscos del Vallès, fet que suposava un increment important de l’import global. Si es comparen els pressupostos 2017 i 2016 sense aquestes inversions, l’augment per a 2017 es situa a l’entorn del 10% respecte el 2016.

El president del Consell Comarcal destaca “el fet que l’aprovació del pressupost comarcal s’hagi fet sense cap vot en contra i amb una àmplia majoria. Es tracta d’un pressupost que fa una especial èmfasis en les polítiques socials”.

Eix 1: Cohesió i qualitat de Vida

Les actuacions d’aquest eix representen el 80% del pressupost comarcal, respecte el 71% del pressupost 2016. Aquest increment s’explica bàsicament per a quatre elements.

D’una banda, un increment de 953.000 euros (+15%) per a beques menjador. En aquest sentit, Ignasi Giménez, destaca que “la Generalitat ha assumit el nou model de beques de menjador a proposta del Consell Comarcal del Vallès Occidental i a la nostra comarca s’ha traduït en un increment de recursos i per tant de nombre de beques”.

En segon lloc, també s’incrementen en 700.000 euros els recursos destinats al Servei d’Atenció a Domicili. En aquest cas, el virtut de la licitació feta des del Consell Comarcal els ajuntaments han contractat més hores del servei, que es porta a terme als 12 municipis que hi estan adherits.

D’altra banda, es preveuen 237.000 euros d’increment en l’eix de Cohesió i qualitat de vida, destinats a la contractació de nous professionals. Aquesta àrea veurà reforçada la seva plantilla amb la incorporació de quatre nous professionals dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) i un nou treballadors social. També es consoliden quatre places que s’han incorporat el 2016 a través del Fons Extraordinari per a la Cohesió Social de la Diputació de Barcelona.

I com a quart element, destaca “la inversió de 67.259 euros que fem destinada al programa de suport de la pobresa energètica i que preveu un pla comarcal de pobresa energètica, formació i assessorament dels serveis socials dels ajuntaments, auditories energètiques, arranjaments a la llar i tallers d’estalvi”, tal com assegura el president del Consell Comarcal qui remarca “la voluntat de concretar aquestes actuacions que han de sumar-se a tot el treball que ja estem fent amb les companyies subministradores i amb els ajuntaments per evitar els talls de llum, aigua i gas”.

Eix 2: Desenvolupament econòmic i social

Les partides per a les línies d’actuació d’aquest Eix mantenen el mateix import respecte el 2016 i es situen als 876.451 euros. De totes maneres aquesta partida es veurà incrementada al llarg de l’exercici per la convocatòria de subvencions a programes d’ocupació d’altres administracions.

En aquest cas, destaca la consolidació de l’estructura professional provinent de l’antic Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica (Copevo), dissolt el 2015. Això significa la incorporació a la plantilla del Consell de quatre noves places, garantint la seva estabilitat laboral. Es preveu que en una segona fase es consolidi laboralment l’estructura administrativa de l’àrea.

Eix 3: Medi Ambient i sostenibilitat

El pressupost de despesa corrent per al 2017 per a les línies d’actuació d’aquest Eix és de 1.025.276, amb un increment de 73.000 euros respecte el 2016. Ignasi Giménez explica que “el 2017 serà l’any de l’inici d’un nou Servei Comarcal d’Energia. En aquest cas, es tracta d’una nova línia de treball prevista en el Programa d’Actuació Comarcal que preveu la confecció d’un estudi per engegar un nou servei per millorar l’eficiència energètica i l’estalvi econòmic als ajuntaments”.

A més, aquest 2017 es posarà en marxa definitivament el Servei Comarcal de Biomassa amb les dues calderes de la UAB i el Consorci Sanitari de Terrassa  (CST) i el Centre Logístic de Biomassa, ubicat a Terrassa.

Eix 4: Eines pel bon govern

Dins l’eix cal destacar un increment del 3’6% respecte el pressupost de 2016, arribant fins als 2.217.230 euros, “tot i produir-se una important rebaixa de la despesa política de 178.000 euros ja que es consolida la retallada en les retribucions, dietes, indemnitzacions i aportacions a grups comarcals. Val a dir que la reducció més elevada serà per les renúncies de les dietes d’11 consellers i conselleres comarcals en virtut del Codi Ètic. Tot plegat, ens porta a una reducció del 50% en despesa política respecte l’any 2014”, afirma Ignasi Giménez.

En contraposició, dins aquest Eix es destines 15.000 euros per un nou programa de Pressupostos Participatius. Aquesta serà una experiència pilot que busca la innovació a través de programes transversals d’equips multidisciplinaris del Consell Comarcal per afavorir la transversalitat i la captació de talent en el personal de la casa.

Finançament

Pel que fa als ingressos del pressupost, aquest prové principalment del finançament per part d’altres administracions. La que aporta el percentatge més important és la Generalitat de Catalunya, amb un 72%, seguida dels ajuntaments de la comarca amb el 15% i de la Diputació de Barcelona que n’aporta el 7%.

Pel que fa als Fons de Cooperació Comarcal, que financen despesa estructural, aporten 1’46 milions d’euros per al 2017.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail