En principi, els alumnes que cursen la Secundària a centres públics en jornada compactada no poden gaudir de cap ajut individual de menjador. Però el cert és que des dels Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat s’han anat fent excepcions, unes excepcions que ara abasten 11 instituts de la comarca, on sí que es pot demanar beca tot i que el centre no disposi de menjador. En els casos que no es disposa de menjador, els alumnes dinen a centres propers. A les dues principals ciutats de la comarca la situació és especialment greu: a Terrassa no hi ha cap institut públic entre els 11 IES on es poden demanar beques i a Sabadell només un.
En el cas dels alumnes que cursen la Secundària a centres concertats, poden gaudir d’ajut individual de menjador ja que no fan jornada compactada. Però només poden tenir un ajut pels dies lectius de jornada no compactada, quan fan classe a la tarda. En realitat, la majoria de concertats fan classe mati i tarda.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha recordat que “la Resolució del Parlament de Catalunya aprovada per unanimitat el passat mes de març, indica en el seu punt segon “Garantir mitjançant altres fórmules la suficiència alimentària de l’alumnat que ho requereixi en els centres de secundària que tinguin establerta una jornada lectiva compactada”. Així mateix, el Síndic de greuges, en el seu informe de malnutrició infantil a Catalunya realitzat ja l’agost de 2013 fa referència a algunes recomanacions a l’entorn de les beques de menjador. Una d’aquestes mesures fa referència a la falta de garanties, com a mínim, d’un àpat diari durant el curs escolar en determinats col·lectius de nens i nenes. El Síndic demana al Departament d’Ensenyament i als consells comarcals que garanteixin el servei de menjador als instituts de Secundària els cinc dies de la setmana, tinguin jornada compactada o no, i la provisió de beques als alumnes socialment desfavorits, encara que no hi hagi classe a la tarda.
Des del Consell Comarcal, el seu president Ignasi Giménez, s’afirma que “el Departament d’Ensenyament s’ha desentès de les beques de menjador a la secundària i a la comarca existeix una preocupació a l’entorn d’aquesta qüestió”. “Demanem que s’acabi complint el mandat del Parlament i que es treballi per poder establir un model homogeni i normalitzat a tota la comarca”. En aquest sentit reclama que “la situació dels 11 centres públics que actualment poden gaudir de beca de menjador pels seus alumnes deixi de ser una excepció i puguem treballar amb el Departament d’Educació per tal que sigui una norma, que es puguin sol·licitar beques per a tots els joves i les joves que fan Secundària i que compleixen els requisits establerts a les bases dels ajuts”.
El president del Consell afegeix una dada: “aquest curs hi ha 1.414 sol·licituds d’alumnes de 6è de Primària de les quals se n’han atorgat 876. La majoria d’aquests alumnes, quan arribin al setembre vinent a l’Institut no disposaran de beca de menjador i per tant no podem garantir la seva suficiència alimentaria. A més, actualment hi ha moltes famílies que actualment ja tenen algun dels seus fills a la Secundària i que, ateses les condicions que es posen des del Departament, no han sol·licitat l’ajut”. “Estem segurs que sí tots els alumnes de secundaria poden demanar l’ajut perquè el servei es obert a tothom, segur hi haurà un increment de sol·licituds i d’ajuts. I aquest ajut hauria de ser de 176 dies lectius, el total del curs, no només els dies que hi ha classe a la tarda”.
El regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernández, explica que “els números aquí presentats demostren que persisteix un dèficit important en la cobertura de la garantia alimentària entre l’adolescència , arribant a situacions paradoxals en algunes famílies on mentre els fills menors tenen concedit l’ajut menjador, els germans més grans no tenen aquest suport “ . Des de Sabadell també s’apunta que “estem davant una situació de desigualtat inadmissible i és per això que des del govern de Sabadell assumim el tema, conjuntament amb la resta de ciutats i pobles de la Comarca, reclamant que s’articuli un sistema de garantia alimentària per als adolescents de secundària eficient, ja què el nombre d’ajuts atorgades és evidentment molt reduït en comparació amb primària. És una necessitat que cal abordar amb el conjunt d’actors implicats i que s’hi puguin trobar les solucions més adients”.
Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa, Noel Duque, assegura que “s’està desprotegint la infància quan arriba a la ESO i això no podem fer-ho. El pas de sisè de Primària a 1r d’ESO ja és una etapa molt complicada pels nens i nenes i no els podem desprotegir més”. També ha explicat que a la ciutat de Terrassa s’ha fet una experiència pilot a 3 instituts i 120 alumnes, i s’ha conclòs que cal treballar en aquest sentit. “Els ajuntaments estem sols responent a necessitats urgents que ens trobem a les portes dels Serveis Socials i hem de treballar el problema d’arrel”, ha afegit Duque.
Aquest curs escolar 2016/2017 hi ha escolaritzats a la nostra comarca 29.013 alumnes de segon cicle d’Educació Infantil, 64.615 alumnes d’Educació Primària i 39.398 alumnes d’Educació Secundaria.
Però dels 10.382 ajuts atorgats actualment, 3.039 són per a alumnes de segon cicle d’Educació Infantil, 6.726 per a alumnes d’educació primària, 289 per a alumnes d’educació secundaria i 328 per a alumnes d’educació Especial.