Bon comportament de la indústria, dels serveis relacionats amb l’empresa i de la construcció
El conjunt de la indústria productiva ha experimentat una variació trimestral positiva de llocs de treball (1,7%) respecte la mitjana comarcal (0,6%) i continua tenint una presència molt destacada a la comarca: representa el 25% de l’activitat comarcal i aporta el 17% al conjunt de Catalunya. Tanmateix, la variació anual és menor que la general, amb un 3,0% respecte un 4,3% global.
El sector de la construcció contínua amb la forta acceleració iniciada en trimestres anteriors, amb un augment percentual trimestral i anual molt per sobre de la mitjana, amb 3,1% i 6,8%. L’aportació interna de llocs de treball del sector es situa en un 6,2%, lleugerament per sobre de la mitjana catalana, d’un 5,9%.
També té un augment per sobre de la mitjana el conjunt de serveis relacionats amb l’empresa, amb increment trimestral del 1,3% i un important creixement anual del 7,3%. En canvi, el comerç, com és habitual, perd 1.381 llocs de treball aquest trimestre que es concentren en el comerç al detall (-1.699), tot i això, la variació anual és positiva (2,0%).
Respecte a les activitats econòmiques que més augmenten en termes de llocs de treball aquest trimestre són educació (571), activitats relacionades amb l’ocupació (493), construcció d’immobles (387) i serveis de menjar i begudes (286).
Disminució de l’atur i dels expedients de regulació però amb una base de contractació temporal
Segueix la tendència de disminució del nombre d’expedients autoritzats, amb un total de 14 aquest primer trimestre, i dels treballadors afectats, amb 117. A l’últim any la xifra d’expedients trimestrals es situa per sota dels trenta i, en total, han afectat a gairebé 1.000 treballadors, lluny de les xifres d’anys anteriors.
L’augment dels llocs de treball i un menor intensitat d’expedients ha repercutit en el total desocupats registrats, essent a 31 de març de 2016, de 65.366 persones, un 11,8% menys que al mateix període que l’any anterior.
Pel què fa al perfil de les persones desocupades, el col·lectiu d’aturats de llarga durada ha iniciat una lleu tendència a disminuir el seu pes vers el total des del segon trimestre de 2015. Malgrat tot, el 46% de les persones encara porten més d’un any aturades.
El nivell educatiu continua sent un vector clau de l’atur, un 74% els aturats registrats compten, únicament, amb estudis d’ESO o EGB o menys, mentre el 26% restant compten amb estudis de grau mig o superiors.
Finalment, tal i com és comú al primer trimestre de l’any, disminueix la contractació en un 12,5% respecte el trimestre anterior, registrant-se un total de 68.216 contractes a la comarca durant aquests primers mesos. Si bé aquesta caiguda ve donada pel descens de la contractació temporal (-10.167) i, per tant, de feines esporàdiques, en canvi, els contractes indefinits ha augmentat lleugerament (383).
La contractació temporal suposa el 84,5% dels contractes registrats d’aquest trimestre i amb una gran prevalença dels que són de curta durada. El 37,7% dels contractes temporals signats tenen una temporalitat inferior a un mes, seguits pels de durada indeterminada que suposen 34,4% i que s’utilitzen per increments puntuals de la producció o tasques específiques de l’empresa. En canvi, els contractes signats per a un mínim de sis mesos o més suposen només el 3,5%.