El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental porten a terme el projecte Recooperem, cuina per compartir, d’aprofitament alimentari a les escoles de la comarca. Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis. El projecte Recooperem té dues vessants: la social i la mediambiental. Amb aquest projecte es dóna cobertura a famílies de la comarca que es troben en situació de vulnerabilitat –ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-, ja que poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. A més, el Recooperem evita la generació de residus i el malbaratament alimentari. Durant 6 mesos, des de setembre de 2015 fins a febrer de 2016, s’han pogut repartir 2.000 àpats a famílies de la comarca i s’ha evitat generar 1.000 quilos de deixalles.
Avui s’ha iniciat l’aprofitament alimentari a l’escola Torredemer de Matadepera, municipi que s’ha adherit a la proposta dels ens comarcals. En aquest poble, es compta amb la col·laboració de l’entitat social Càritas per fer el repartiment dels àpats.
Aquest matí, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez; el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricard Torralba i l’alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, han visitat el centre educatiu, on han pogut comprovar la gran implicació de l’equip directiu i de docents així com de l’empresa que porta a terme el servei de menjador. També hi ha assistit el director de l’Escola, Joan Talló, i un voluntari de Càritas, Vicenç Montearriba.
Actualment participen al projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb 4 escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; i Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi. Es preveu que els propers mesos es puguin incorporar més municipis i més centres educatius al projecte per tal que es puguin distribuir més àpats.
Com funciona el Recooperem?
Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.
Una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies més necessitades. En el cas de Matadepera la recollida es fa de forma quinzenal i el repartiment és mensual, però a cada municipi s’organitza de la forma que es considera més adequada i eficient.
Amb aquests àpats es garanteix que els Rebost Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes. A més, s’evita el malbaratament alimentari i la generació de residus.
Iniciativa social i mediambiental
Recooperemés una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat.
El Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.
La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta.