La Corporació Sanitària Parc Taulí és l’hospital de referència per a nou municipis de la comarca que sumen gairebé 400.000 habitants. Les veïnes i els veïns de Badia, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola, Polinyà, Ripollet, Sant Llorenç Savall, Sentmenat i Sabadell són ateses pels professionals del Taulí i gaudeixen dels serveis d’un hospital insigne a Catalunya. Ara, totes i tots ens podem felicitar per la nova etapa que inicia aquest hospital: una nova etapa que estem segurs que portarà una millora de l’atenció sanitària i un increment de recursos, fruit de la fi de les derivacions cap a altres centres privats, com la Clínica del Vallès o l’Hospital General de Catalunya.
Durant anys, el sistema sanitari català no ha comptat amb els recursos necessaris. Des dels municipis hem reclamat una millora i un canvi de tarannà en el govern de la Generalitat i en el responsable polític del Departament de Salut.
Ara, creiem que aquest canvi ha arribat. L’anunci fet pel conseller de Salut, Antoni Comín, al Parlament, assegurant que s’han acabat les derivacions de la sanitat pública a la sanitat privada, ha de suposar un abans i un després per l’hospital Taulí i per tant, per l’atenció sanitària a la nostra comarca. De fet, ja s’ha fet el primer pas. El Consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat a finals de febrer l’exclusió de la Clínica del Vallès i l’Hospital General de Catalunya de la xarxa sanitària pública catalana i la sortida es farà efectiva durant aquest any 2016.
Aquest anunci ha d’anar acompanyat de concrecions, és evident. Ha de basar-se en fets i ha de suposar un increment de pressupost i de professionals per la Corporació Sanitària Parc Taulí. Del contrari estaríem parlant d’un intent fallit d’enfortir la sanitat pública. Perquè una cosa és clara: la fi de les derivacions privades és un pas important per reforçar el caràcter públic del sistema sanitari però cal concretar els recursos necessaris per tal que l’hospital Taulí pugui absorbir de nou unes 2.600 intervencions quirúrgiques i un miler d’hospitalitzacions a l’any. Això implicarà valorar els horaris del personal, les contractacions i incrementar els horaris dels quiròfans. Hi ha feina per fer.
Des dels municipis som al costat del govern de Catalunya per afrontar aquesta nova etapa. Trobaran la nostra col·laboració per establir els criteris i l’organització del nostre hospital de referència i per definir de nou el model assistencial per tal que sigui “universal, equitatiu, públic, divers, transparent, d’excel·lència i sostenible”, com assegura el mateix conseller Comín. Actuarem corresponsablement per recuperar la confiança en el sistema públic de salut i garantir-ne la seva eficàcia i eficiència.
Com també ens tindran al costat els treballadores i treballadores de la Corporació, que són els qui estan fent possible garantir el servei i la qualitat assistencial. Hem d’escoltar-los per tirar endavant i hem de tenir-los en compte a l’hora de redefinir el model. Perquè la seva professionalitat i la seva vàlua ens permetran seguir comptant amb un gran hospital.
La fi de les derivacions és una de les mesures recollides en el Pla de xoc social aprovat pel Govern de la Generalitat. Una primera passa per fer camí en la millora de les condicions de vida de milions de persones, de tots els sabadellencs i sabadellenques i també de tots els vallesans i vallesanes. Els ajuntaments treballarem amb el Govern per avançar en l’enfortiment del sistema públic i dels serveis a les persones. I també, des del Vallès Occidental plantejarem noves mesures socials de xoc socials, incidint en aspectes com la pobresa energètica, l’habitatge o els serveis socials. Ara, la fi de les derivacions de la sanitat pública a la sanitat privada és un gran primer pas. Aprofitem aquesta oportunitat per aconseguir nous reptes. Aprofitem aquesta oportunitat per aconseguir un gran hospital per a les persones.