Durant aquestes festes nadalenques, la generació de residus es dispara. Es calcula que durant aquest període es produeix un increment de fins al 30% més de residus domèstics en comparació amb la resta de l’any, amb un augment destacat en materials com el vidre, el paper i cartró i els envasos lleugers. En total, s’afegeixen més de 80.000 tones de residus addicionals a Catalunya, una xifra que reflecteix el gran impacte que tenen les festes nadalenques en la nostra generació de residus.
Es generen un 45% més de residus de vidre, principalment per l’augment del consum de begudes i refrescos durant els àpats i celebracions. Així mateix, la producció de paper i cartró s’incrementa un 23%, principalment per l’embalatge de regals i els productes comprats durant les rebaixes nadalenques. Els envasos lleugers, com plàstics i metalls, també augmenten un 5%, en gran part per l’embolcall de productes alimentaris i de consum habitual durant les festes.
A més d’aquests residus, el consum energètic també puja durant el Nadal. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), la despesa energètica pot augmentar fins a un 30% més a les llars, degut a l’ús de llums de Nadal, calefacció i la preparació d’àpats especials.
Una altra de les àrees que té un gran impacte en la generació de residus durant el Nadal és la gestió dels aliments. Els àpats nadalencs sovint impliquen grans quantitats de menjar, i és habitual que quedin sobrants. Des del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus s’insisteix en la importància d’evitar el malbaratament alimentari. Es recomana planificar els àpats amb antelació, ajustant les quantitats a les necessitats reals, i aprofitar els restes per a fer nous plats, com cremes, truites o guisats. Fer una bona gestió dels aliments no només evita que es malbaratin, sinó que també redueix la quantitat de residus orgànics que acabaran als contenidors.
Amb l’objectiu de reduir aquest impacte, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus es fan les següents recomanacions: