A més, des de l’ens comarcal s’estan portant a terme diferents accions en aquest marc commemoratiu, com formacions als municipis, l’exposició d’una mostra a la seu comarcal i la posada en marxa, un any més del concurs de sensibilització “Piula per unes relacions igualitàries” que acumula més d’una desena d’edicions.
Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental es reivindica que la lluita contra les violències masclistes és responsabilitat de tota la societat. Per això la institució es suma a la Declaració Institucional conjunta de Generalitat de Catalunya, administracions supramunicipals i locals i entitats municipalistes; i es compromet a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais siguin segurs i les vides de les dones siguin lliures.
Segons dades de l’Observatori comarcal, durant el segon trimestre de 2024 es van presentar 772 denúncies per violència contra les dones a la comarca, un 19,3% més que al trimestre anterior. Aquesta xifra és la més elevada de la sèrie trimestral de la comarca.
Exposició commemorativa a la seu comarcal
Aquests dies a l’entrada de l’edifici Ègara de la seu del Consell Comarcal es pot veure l’exposició “Lliures i sense por”, una mostra comissionada i dissenyada per l’Institut Català de les Dones i Creación Positiva per reivindicar el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat. L’exposició convida a reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes, i què es pot fer davant situacions de violència.
Formacions per a personal de l’administració
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha organitzat els dies 5 i 12 de novembre una formació per a professionals que treballen amb joves sobre masculinitats feministes. Hi han participat una quinzena de professionals de la comarca que han reflexionat sobre la socialització de gènere, el propi rol dins el sistema sexe-gènere, la triada de la violència, entre altres. S’ha posat el focus en prendre responsabilitat de “les violències que reproduïm com a homes”, en assumir compromisos. La formació s’ha realitzat en el marc del programa Temps per Cures del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.
D’altra banda, el personal del Consell Comarcal que fa atenció a la ciutadania ha participat a la sessió “Detecció i acompanyament en violències masclistes” impartida pel SIAD comarcal per proporcionar-los eines per la identificació i detecció de les violències masclistes i recursos i estratègies per l’acompanyament a dones.