Buscador per paraules clau
24 octubre 2023

Una de cada cinc entitats catalanes del sector de l’economia social i solidaria s’ubica als Vallesos, segons dades de l’Anuari d’Emprenedoria, Economia i Innovació Social participat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental

En el marc de la Càtedra d’Emprenedoria i Innovació Social en la que participen la UAB, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, s’ha presentat la tercera edició de l’Anuari d’Emprenedoria, Economia i Innovació Social, col·lecció d’accés obert coordinada des del Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) de la UAB.

L’Anuari és una de les iniciatives promogudes pel Consell Comarcal del Vallès Occidental qui ha participat en la seva elaboració.  

En el primer capítol, a càrrec de l’Observatori del Vallès Occidental i de l’Observatori- Centre d’Estudis del Vallès Oriental, es posa en relleu la rellevància del model de l’economia social i solidària als Vallesos a partir de l’anàlisi de l’evolució, implantació territorial i característiques de les organitzacions de l’Economia Social i Solidaria (ESS). D’aquesta manera, s’hi destaca que a l’àmbit del Vallès s’ubiquen 1.793 organitzacions de l’ESS, el que representa el 20% del total d’entitats de l’ESS a Catalunya, amb una presència destacable de societats laborals (1.061) i cooperatives (681). El capítol també presenta el Visor del CREIS, una eina pionera de mesura i mapatge de l’economia social i solidària a Catalunya que espera consolidar-se com a referent informatiu de l’ESS en els propers anys.

El segon capítol, elaborat per personal tècnic del Consell Comarcal del Vallès Oriental, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i el Consell Comarcal del Vallès Occidental, ens endinsa en els reptes de l’economia social, solidària, verda i circular a partir de l’experiència de dues organitzacions singulars: l’Institut d’Ecoedició de Catalunya i la Masia Can Vila.

El capítol proposa una reflexió inicial sobre els desafiaments de l’emergència climàtica i la necessitat d’una transició ecosocial vers models econòmics alternatius, com l’economia social i solidària, verda o circular. També s’hi presenten, en format d’entrevista, les bones pràctiques d’aquestes dues organitzacions de l’ESS orientades a la promoció de l’economia circular a les indústries de l’ecoedició de llibres i l’agricultura ecològica, dos sectors en els que l’economia social està jugant un important paper per a la transformació. Els promotors d’aquestes iniciatives assenyalen, entre d’altres, quins han estat els reptes que han sorgit en el procés d’implementació de l’economia circular a les seves organitzacions compartint experiències i aprenentatge i proporcionant informació valuosa que pot servir de referència per a altres sectors. La minimització de l’impacte ambiental, el paper actiu com a gestors de canvi i la implicació més enllà de les pròpies organitzacions, afavorint sinergies i compartint coneixement i bones pràctiques, són aspectes clau per avançar conjuntament com a societat vers l’economia circular.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail