A tots aquests centres de producció es recupera el menjar sobrant que no s’ha arribat a servir i es prepara per a ser distribuït. Des de 2015 a 2023, gràcies al Recooperem, s’han recuperat més de 95.000 àpats, arribant a gairebé 4.000 famílies i evitant generar més de 37.000 quilos de residus.
Això és possible gràcies a la implicació, també de 17 entitats socials, 12 ajuntaments de la comarca i 21 empreses de restauració que treballen als diferents centres d’aprofitament. I amb una important xarxa de distribució que també compta amb el suport d’un vehicle elèctric i dues bicicletes elèctriques.
El Recooperem – Cuina per compartir és un projecte del Consell Comarcal del Vallès Occidental que té per objectius: reduir el malbaratament alimentari, especialment en l’àmbit escolar, donar suport als projectes en favor de la inclusió social dels municipis de la comarca col·lectius de risc social i/o econòmic, reduir l’impacte mediambiental general al llarg de la cadena de producció i consum dels aliments, afavorir la col·laboració entre diferents agents socials de la comarca, generar circuits locals de distribució d’aliments i fomentar l’economia circular.
S’aprofita l’excedent d’àpats preparats i productes de primera necessitat de les empreses de restauració dels centres col·laboradors (escoles, empreses i hospitals) i es distribueixen aquests aliments a entitats socials perquè les famílies se’n beneficiïn.